Komende vrijdag is een christelijke feestdag. We gedenken dat Jezus Christus stierf aan het kruishout op Golgotha. Goede Vrijdag, noemen we die dag. Maar, waarom heet die dag: Goede Vrijdag? Want, Jezus stierf een wrede marteldood. En, wat nog veel erger is, Hij ging door de hel. Zijn eigen Vader, met wie Jezus in een eeuwige liefde verbonden was, trok zich van Hem terug. En gaf zijn Zoon Jezus geen liefde meer. Integendeel, de Vader vervloekte zijn Zoon. En stortte zijn volle woede over Jezus uit. Als je daarover nadenkt… Ronduit verschrikkelijk. Waarom noemen we die dag dan ‘goed’? Er is toch weinig goeds aan die dag? Wie wordt nu blij als je denkt aan zulke verschrikkingen?
Misschien een raar voorbeeld. Denk je eens in. Je bent een baby en ligt in een huis waar een hevige brand woedt. Op het nippertje wordt je daaruit gered door je moeder. Ze nam je uit je ledikant mee naar buiten. Bij die redding heeft je moeder wel haar handen ernstig verbrand. Haar handen zijn levenslang verminkt. Ze heeft voortaan foeilelijke handen. En toch. Als jij naar haar handen kijkt. Zie je dan lelijke handen? NEE! Haar handen vind je natuurlijk de mooiste handen die er bestaan! Want die handen hebben je uit het vuur gered! Die handen zorgden ervoor dat jij nog leeft.
Nou, nog veel rijker is het bij Jezus. Hij stierf een vreselijke dood. Maar Hij ging die lijdensweg, Hij ging door de hel, Hij stierf, om ons mensen te redden. Zijn dood is daarom zeker indrukwekkend en heel erg. Maar tegelijk geeft het christenen de grootste vreugde ooit. Want door zijn dood heeft Hij ons gered! Doordat Jezus de woede van God heeft gedragen, heeft God geen woede voor wie gelooft in Jezus Christus. Geloof jij in Jezus? Dan ben je gered van de zonde. Dan veroordeelt God jou niet, vanwege fouten of misstappen die je hebt gedaan. Maar dan ontvang je Gods eeuwige liefde. Dan mag je weten: God houdt van mij. En bewaart mij. En geeft mij alles wat ik nodig heb. Elke dag opnieuw.
Goede Vrijdag. Een dag – te afschuwelijk voor woorden. En toch. De dag van grootste blijdschap ooit. Daarom vieren wij die dag! En willen we leven tot eer van God! Vier jij het mee?

Corneel Koster
Gereformeerde Kerk (hersteld) Lansingerland