Grote belangstelling voor Oostlanddag

Oostland - 'Vooruit' was de slogan van de op woensdag 6 april gehouden twaalfde editie van het grootste netwerkevenement in de regio, de Oostlanddag. De organisatoren VNO-NCW Oostland, NOOVA, Glastuinbouw-Nederland – afdeling Oostland, Ondernemend Lansingerland, Ondernemersvereniging Pijnacker-Nootdorp, Gemeente Lansingerland, Gemeente Pijnacker-Nootdorp en Rabobank kunnen terugzien op een geslaagd evenement.

Net als zoveel bijeenkomsten was het organiseren de afgelopen twee jaar niet of alleen virtueel mogelijk. Ditmaal was het weer als vanouds. In de middag konden de deelnemers diverse bedrijven in de regio bezoeken. Boerderij Het Lansingerland, Bever Buitensport, Ridder Catering, Koppert Biological Systems en OBS groep lieten allen een kijkje achter de schermen van hun bedrijf zien. Natuurlijk werd er ook ingegaan op de wijze waarop men de afgelopen twee jaar heeft beleefd.
Het avondprogramma in Hotel Van der Valk in Nootdorp begon met een diner. Onder leiding van presentator Rob Veenman wilde men de bijna 180 aanwezige ondernemers inspireren. Als eerste werd er een film getoond van de bezoeken van die middag. Niet alleen sfeerbeelden van de bezoeken van die middag, maar de ondernemers van de deelnemende bedrijven gaven ook tips hoe zij hun bedrijf succesvol hebben gemaakt, en nog belangrijker hoe succesvol te blijven.

Inspiratie

Nog meer inspiratie konden de aanwezigen, onder wie ook de burgemeesters van Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp en de wethouders Economische Zaken, putten uit de verhalen van drie lokale ondernemers. Als eerste kwam Lennart de Quartel van MEB Rotterdam aan het woord. MEB wordt, als audiovisueel bedrijf dat diensten verleent aan evenementen, hard geraakt door de coronacrisis. In sommige onderdelen zelfs een omzetdaling van 100%. Als boodschap voor de aanwezigen gaf hij mee: "Blijf altijd bij de kernwaarden van je bedrijf, maak ze waar en overtref ze. Soms betekent dat groei, soms betekent dat krimp. Beide is ok, durf die stap ook te zetten!" Gelukkig gaan de zaken voor MEB nu weer voorspoedig.

Bedrijfsbeveiliging

Tweede inspirator was Astrid Oosenbrug van Dutch Institute for Vulnerability Disclosure. Dit bedrijf probeert tijdig de beveiligingslekken in diverse software applicaties tegen te houden. Astrid wees de ondernemers erop dat bedrijfsbeveiliging niet alleen fysiek belangrijk is maar zeker ook via het internet. Hackers worden steeds vindingrijker en een onschuldig mailtje kan al tot grote problemen leidden voor het bedrijf. Met name het volledig wissen van alle bedrijfsgegevens kan toch gevolg hebben dat het soms weken kan duren voordat het bedrijf weer volledig kan functioneren.
Marcel van Wijk van Cream had eveneens voor ondernemers een inspirerend verhaal. Als ontwikkelaar van software voor webshops had hij relatief weinig last van de coronacrisis. Bij toeval nam hij deel in een andere bedrijf in een volledig andere sector. Al snel bleek dat door het cultuurverschil de wijze van managen ook een andere stijl vereiste. Daarnaast gaf hij een aantal tips hoe hij personeel aan zich weet te binden. Een op maat gesneden pakket arbeidsvoorwaarden heeft er bij Cream voor gezorgd dat het verloop is geminimaliseerd.

De avond werd afgesloten met de traditionele netwerkborrel. Daar konden de deelnemers nog uitgebreid terugblikken met elkaar op een zeer inspirerende dag die hen zeker vooruit zal helpen. Velen hebben nu al de volgende Oostlandlanddag op 5 april 2023 in hun agenda genoteerd.