Klankbordgroep Berkel en Bergschenhoek:

'Wat is de status van woningbouw voor senioren in Wilderszijde?'

Lansingerland - Vertegenwoordigers van Klankbordgroep Berkel en Bergschenhoek hebben dinsdag 16 november jl. gesproken met de ontwikkelaars BPD-Bouwfonds en Ontwikkel Combinatie Wilderszijde over de bouw van woningen voor senioren in Wilderszijde.

De Klankbordgroep Berkel en Bergschenhoek (KSBB) bestaat uit inwoners van Berkel, Bergschenhoek en Bleiswijk die zich sterk maken voor de bouw van seniorenwoningen in Lansingerland. Bekend is dat de vergrijzing, ook in Lansingerland, hard toeslaat en dat er voor senioren te weinig wordt gebouwd. Hierdoor blijven senioren vaak in te grote (eengezins)woningen wonen en stagneert de doorstroming ten behoeve van andere woningzoekenden.

Enquête en hofjeswoningen

KSBB heeft recent, samen met de Stichting Knarrenhof, een woonenquête gehouden onder 300 oudere inwoners van de gemeente Lansingerland. In totaal hebben 177 inwoners gereageerd, waarvan 49% de wens heeft uitgesproken om in Wilderszijde ‘hofjeswoningen met een centrale ontmoetingsplek’ te bouwen. Een derde van de geënquêteerden is voor deze woonvorm, maar dan in Bleiswijk.
Hofjeswoningen, ook wel bekend onder de naam ‘Knarrenhof-woningen’, zijn zowel landelijk als regionaal zeer in trek bij ouderen. Ouderen kunnen in deze woonvorm omkijken naar elkaar en voor elkaar zorgen, waarbij het sociale samenlevingsaspect voorop staat. Bovendien is gebleken dat het naar elkaar omzien, het met elkaar gezellig wonen en samen activiteiten ondernemen, aspecten zijn die de gezondheid en het welzijn van deze groep positief beïnvloeden.

Bouwfonds gebiedsontwikkeling

Ontwikkelaar BPD, aanspreekpunt namens vier betrokken uitvoerende bouwpartijen, vertelde aan KSBB in Groenrijk te gaan bouwen voor starters, middeninkomens, sociale huur- en koopwoningen en voor ouderen die zorg nodig hebben. Die woningen gaan vallen in het betaalbare segment naast vrijesectorwoningen. Ook wordt er met de woningcorporatie 3B Wonen samengewerkt.
Op de vraag of de gemeente BPD ook heeft gewezen op de mogelijkheid van èn de wens naar hofjeswoningen wordt ontkennend geantwoord. Toch staat BPD open voor dit initiatief en men wil hier graag over doorpraten met KSBB. Op dit moment buigt BPD zich over het stedenbouwkundig plan en zal mogelijk rekening houden met de wens van KSBB. BPD praat hierover eerdaags met wethouder Jan-Willem van den Beukel.

Ontwikkel Combinatie Wilderszijde

Ook in het gesprek met Ontwikkel Combinatie Wilderszijde (VolkerWessels, Vastgoed en Van Omme en de Groot), is gesproken over de uitkomsten van de enquête en zijn de woonwensen van de Lansingerlanders kenbaar gemaakt. Met name is aan de orde gekomen dat de groep 55- tot 75- jarigen belangstelling toont voor het hofjesconcept. Zowel koop- als huurwoningen zouden wenselijk zijn. In het gesprek is ook aan de orde gekomen of er gemeentegrond beschikbaar is om deze woonvorm te realiseren. Daarnaast speelt mee dat er dan niet alleen een passende maar vooral ‘maatschappelijke grondprijs’ door de gemeente moet worden bepaald om dit project betaalbaar te houden. OCW bevestigt dat in de combinatie van koop- en huurwoningen voor dit project de gemeente inderdaad een bijdrage zal moeten leveren.
De tijd gaat snel. OCW wil over twee jaar starten met de bouw in Wilderszijde. De ontwikkelaar heet KSBB van harte welkom om in het project deel te nemen. Nu kunnen plannen nog meegenomen worden in het stedenbouwkundig plan voor het gebied ‘Waterrijk’.
BPD verwacht dat in 2024 de grond bouwrijp is, waarna er gebouwd kan worden. Maar, hoe eerder hoe beter.

Oproep aan politieke partijen

Het bestemmingsplan voor Wilderszijde moet in de raadsvergadering van 17 december aanstaande worden vastgesteld en het zou wat de Klankbordgroep Berkel en Bergschenhoek betreft wenselijk zijn als de politiek zich hard maakt voor de mogelijkheid om hofjeswoningen te bouwen voor ouderen.
Wethouder Kathy Arends heeft zich hierover al meerdere keren positief uitgesproken. Nu rest nog de toewijzing van gemeentegrond voor een maatschappelijke prijs. Wethouder Jan-Willem van den Beukel heeft recent de uitspraak gedaan dat maatschappelijke grondprijzen voor dit soort projecten mogelijk moeten zijn. Zeker als deze projecten iets toevoegen aan de bestaande woningvoorraad in Lansingerland en de doorstroming wordt bevorderd, heeft de gemeente een belangrijk rol deze te realiseren. Daarom vraagt de Klankbordgroep Berkel en Bergschenhoek nu aan de politiek om zich in te zetten voor deze senioren en daar ‘hofjeswoningen’ voor mogelijk te maken.
Wilt u op de hoogte worden gehouden? Stuurt u dan e-mail aan: seniorenbouwberkelbhoek@gmail.com.