Elkaar ontmoeten bij een gezellige High Tea

Dag van de Mantelzorg bood een moment van ontspanning

Lansingerland - Woensdag 10 november was het de Dag van de Mantelzorg en daar wordt ook in Lansingerland ieder jaar aandacht aan besteed. Stichting Welzijn Lansingerland had de bij haar ingeschreven mantelzorgers uitgenodigd voor verschillende activiteiten. Helaas ging het geplande Alzheimer Café met Hugo Borst niet door vanwege de coronamaatregelen, maar men kon wel naar een gezellige High Tea. De Heraut ging naar Muller & Co, waar donderdag 11 november een heerlijke High Tea werd geserveerd.

John Hofman

“We hebben hier vanmiddag 64 mantelzorgers en zo te zien wordt het heel gezellig”, heette Bianca van Eeden van Stichting Welzijn de aanwezigen welkom. Er waren drie middagen voor uitgetrokken op verschillende dagen: in Meerenbos in Bleiswijk, in Boerderij Het Lansingerland en zoals gezegd bij Muller & Co.
Veel mensen weten het niet, maar Lansingerland telt totaal zo’n 17.000 (!) mantelzorgers. Ze staan niet allemaal geregistreerd bij Stichting Welzijn. Allemaal mensen die of een familielid, buur of kennis nalopen en/of verzorgen en dat kan voor sommigen best wel heftig zijn. De een zal het moeilijker hebben dan de ander en soms regelen kinderen het met elkaar als ze een ouder moeten verzorgen. Bianca las eerst een gedicht voor van Sonja Staring, mantelzorgconsulent van MEE Zuid-Hollandse Eilanden, waaruit we u enkele zinnen niet willen onthouden: ... 'Dank u wel voor wie u bent, voor wat u doet. Dank u wel voor alles. U doet het goed'. Hierna kon de High Tea, zeer goed verzorgd overigens, beginnen.

Met liefde

We schoven even aan bij een tafel waar onder meer vier zussen zaten die hun moeder, Annie Hofstede, ruim negentien jaar hebben verzorgd. Helaas is ze drie weken geleden overleden. Ze is 89 jaar geworden en woonde de afgelopen zes maanden in woonzorglocatie Laurens Huize Sint Petrus. Ze heeft onder meer prachtige schilderijen gemaakt. Vier zussen, maar uiteraard alle vier verschillend van karakter. Toch waren ze een goed team. Er werd iedere week een rooster gemaakt zodat er elke dag iemand bij moeder was. “We zijn in die jaren nog meer naar elkaar toe gegroeid. Het was uiteraard geven en nemen, maar we waren het gelukkig eens met elkaar toen moeder naar een zorgcentrum ging. Moeder was altijd heel dankbaar en we hebben het met liefde gedaan."

Workshops

Welzijn Lansingerland organiseert nog enkele workshops voor mantelzorgers: op woensdag 24 november van 14.00 tot 16.00 uur 'Als de omgeving het niet begrijpt' en op donderdag 9 december van 09.30 tot 11.30 uur 'Omgaan met claimend gedrag', beide in Ontmoet!, Wilhelminastraat 1a Bergschenhoek. Aanmelden bij: mantelzorg@swsl.nl of bel 010 - 522 55 45 (op werkdagen van 09.00-17.00 uur).