Echtpaar Post 60 jaar getrouwd:

“Je moet niet gaan lopen kwarren als je ouder wordt”

Bergschenhoek - Hij is iemand van de ‘ruwe bolster, blanke pit’. Jaap Post (83) en Pieta Post–de Wit (83) waren zondag 7 november precies 60 jaar getrouwd. “We hadden eerst nog zes jaar verkering voordat we gingen trouwen. Dat ging zo in die tijd”, aldus Pieta.

John Hofman

Als we binnen stappen zit het echtpaar al samen op de bank, in afwachting van burgemeester Pieter van de Stadt. "Ja, we hebben bericht gekregen dat hij langs komt en dat waarderen we heel erg, dat hij er de moeite voor neemt", zegt Jaap.
Beide genieten nog een redelijk goede gezondheid, de leeftijd in acht nemend. “Tja, het gaat allemaal wat minder zoals het lopen”, zegt Jaap. “Ik heb dan ook een scootmobiel, want ver lopen is er niet meer bij”. Dat neemt niet weg dat ze het samen nog steeds naar de zin hebben. Mevrouw doet nog zelf haar huishouden, want hulp wil ze nog niet. Jaap: “Ik woonde vroeger in de Oude Leede/Pijnacker. Vanaf mijn 15e jaar werkte ik al bij de boeren om, als invaller, de koeien te melken. Pieta en ik zijn elkaar tegen gekomen in Bergschenhoek waar zij woonde. We kregen op onze 17e jaar verkering en toen we 23 jaar waren, trouwden we op 7 november 1961, de verjaardag van mijn vrouw!”. Het werd toen groots gevierd. Met elf trouwauto’s van Taxibedrijf Haak gingen ze naar de Hervormde kerk waar het huwelijk werd ingezegend. “Dat was een hele optocht en trok veel bekijks”, lacht Jaap. De bruiloft, want die werden toen ook nog groots gevierd, werd gehouden in gebouw Rehoboth in Berkel en Rodenrijs.

ZZP'er

Inmiddels is de burgemeester gearriveerd. met een mooi boeket bloemen en uiteraard een ingelijste kopie van de trouwakte. Na het huwelijk gingen ze in Pijnacker wonen op een oude boerderij waar Jaap, naast zijn gewone werk overdag, kippen, varkens en konijnen had om voor te zorgen. Wat was dat voor werk? “Van alles eigenlijk, maar in hoofdzaak werkte ik bij verschillende tuinders waar ik tomaten ‘diefde’. De echte kenners weten wel wat ik daarmee bedoel. Met het dieven zorg je er voor dat de plant steeds hoger wordt en er ook flinke tomaten aan komen. Ze huurden mij als het ware in”. In feite kun je zeggen dat Jaap een van de eerste ZZP’ers was! Mevrouw Post, als dochter uit een gezin met 15 kinderen(!), werkte voor het huwelijk met haar vader op het land bij de boeren. Best zwaar werk. “Ik heb de achtste klas van de lagere school niet kunnen afmaken, want ik werd gewoon thuis gehouden van school. Er moest wel geld op de plank komen voor zo’n groot gezin”, vertelt ze. Jaap en Pieta kregen vier kinderen en zijn erg blij met hun klein- en achterkleinkinderen. Inmiddels wonen ze al weer vijftien jaar in Bergschenhoek. “Mijn vrouw wilde weer graag terug naar haar geboorteplaats”. Pieta’s hobby’s zijn breien en puzzelen. Ook gaat ze regelmatig naar de Bingo in de Naeldhorst in Berkel en Rodenrijs. Wel met de 3B-bus, want fietsen durft ze niet meer zo goed. Jaap heeft naast zijn werk ook nog vaak klussen gedaan voor particulieren. “Het was altijd hard werken, maar daar krijg je niks van en wat het ouder worden betreft: je moet accepteren dat je alles niet meer kan doen en naar je lichaam luisteren. Niet gaan kwarren, maar proberen het zo goed mogelijk naar je zin te hebben samen en dat lukt ons nog steeds”, zegt hij welgemeend.