School at Sea vaart uit

Bergschenhoek - Zondag 17 oktober begon het inschepen. De 37 leerlingen die meedoen aan het talentontwikkelingsprogramma School at Sea stapten aan boord. De eerste stap van een prachtige reis en de eerste dag van de 180 die zij aan boord zullen doorbrengen. In de haven van Harlingen lag Tall Ship Thalassa voor hen klaar. Roos van Schoonhoven (15) uit Bergschenhoek is één van de 37 leerlingen.

School at Sea heeft na zorgvuldig beraad in 2020 besloten niet uit te varen vanwege de nog onstabiele stand van zaken in de wereld door Covid-19. Nu, een jaar later, kiest de organisatie wel het ruime sop. Een opluchting en feest voor alle geselecteerde jongeren. Na tweeënhalf jaar werken om mee te mogen, wachten tot het kan, zal nu eindelijk hun avontuur beginnen.
School at Sea is dit jaar vertrokken vanuit Harlingen. Dit is de thuishaven van het vaste School at Sea schip, de driemast barkentijn Thalassa. Een imposant schip dat de 37 jongeren en het School at Sea team de komende maanden hun thuis zullen gaan noemen.

Duurzaamheid

Het afgelopen jaar heeft School at Sea weliswaar niet gevaren, maar ook niet stil gezeten. Met meer tijd om handen heeft de organisatie zich ingezet op verduurzaming. Monique Touw, oprichter en directeur van School at Sea zegt hierover: “Als organisatie willen wij graag onze verantwoordelijkheid nemen in een tijd waarin we ons moeten afvragen wat onze eigen ‘voetafdruk’ is die wij op de aarde achterlaten. We zetten groots in. De hele reis, inclusief de voorbereiding, zullen we tegen het licht houden en gaan we na waar we onze CO2 uitstoot kunnen verminderen. Een team van oud-leerlingen uit voorgaande lichtingen School at Sea helpt ons hierbij. Zij berekenen onze CO2 uitstoot en zullen aanbevelingen doen waar we deze kunnen reduceren. Hierbij wordt naar alles gekeken; van het brandstofgebruik aan boord, de kilometers die onze projectcoördinator maakt in de voorbereiding bij het bezoeken van alle scholen van de leerlingen, tot aan de koffie die we op kantoor schenken en inkopen die wij voor het eten doen. Daar waar we onze uitstoot kunnen verminderen doen we dat en waar we ervoor kiezen om dat niet te doen, zullen we deze compenseren.”

Lansingerland bedankt!

Afgelopen december stond Roos op de voorpagina van De Heraut met haar droom om mee te gaan met School at Sea. "Afgelopen zondag was het zover en ben ik samen met 36 andere leerlingen ingescheept voor een zeilreis van zes maanden", vertelt ze. "We varen naar de Cariben en terug, leren zeilen en maken ons schoolwerk aan boord. Ik hoop in april 2022 een stuk zelfstandiger en (wereld)wijzer terug te komen. Mijn droom is mogelijk gemaakt door heel veel Lansingerlanders die mij het afgelopen jaar een stukje op weg hebben geholpen. Bij deze wil ik iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd door te doneren, mijn brownies en blondies te bestellen of mee te doen aan de bingo. In het bijzonder wil ik mijn lokale sponsors bedanken: Lagerweij en Fonk, Informatique, Nouwen Notarissen, Fundament, Gildepoelier Leon van den Berg, Bingo-Ring en Psjoooh-events."
Doneren is nog steeds mogelijk via haar site www.rosasodyzee.wordpress.com "Hier kunt u ook mijn reis volgen. Ook kunt u nog tot 13 november sponsorpunten voor mij sparen bij Plus Koelhuis in Bergschenhoek."