Voor deze aflevering (302) van Heden & Verleden dook Ruud Veldkamp zijn fotoarchief in.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 - 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Tekst en foto's: Ruud Veldkamp

Prins Claus sloeg eerste paal voor experimentele woningen

Berkel en Rodenrijs - Vrijdag 29 oktober zal het vijftig jaar geleden zijn dat Prins Claus de eerste paal sloeg voor 535 experimentele woningen in de Noordpolder. Dit alles geschiedde onder grote belangstelling van huisvrouwen, kleuters van verschillende scholen, heiers en vele autoriteiten.

Het slaan van de paal ging prins Claus goed af en na het klaren van de klus volgde een show van de majorettes van Helicon. Van een van de majorettes kreeg prins Claus een fraai boeket voor prinses Beatrix overhandigd.
De feestelijke handeling werd voorafgegaan door een bijeenkomst in het parochiehuis Willem Huygensz., waar burgemeester Reekers een toespraak hield en wethouder Planken, voorzitter van de R.K. Woningbouwvereniging St. Jozef, meldde dat de huren gemiddeld fl 244,- (!!) per maand zouden gaan bedragen, wat hij alleszins redelijk vond.
Als geschenk ontving prins Claus twee ingewikkelde kubussen (een van de gemeente en een van de architecten) die konden worden omgetoverd tot een gereedschapskistje. De bouw van de 535 experimentele woningen zou drie tot vier jaar gaan duren, was indertijd de verwachting. De wijk kreeg de naam de Sterrenbuurt.