Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt hoe groter de kans op genezing

Lansingerland - Oktober is borstkankermaand. In Nederland krijgt één op de zeven vrouwen borstkanker. Ook krijgen jaarlijks ruim honderd mannen de diagnose. Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op overleven.

Toch kent ruim 84% van de vrouwen de twaalf meest voorkomende symptomen van borstkanker niet. Ook is 85% van de vrouwen niet op de hoogte van het feit dat je de meeste symptomen kunt zien aan je borsten. Ruim één op de vijf vrouwen checkt haar borsten niet. Zo blijkt uit onderzoek van het in borstkanker gespecialiseerde Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) en de stichting Breast Care Foundation (BCF). Deze uitkomsten komen overeen met de percentages van het onderzoek van Kantar dat in opdracht van Etos is uitgevoerd.
De stichting BCF hoopt in samenwerking met het Alexander Monro Ziekenhuis een grotere bewustwording te creëren met de campagne 'Ken je Borsten'.
Marjolein de Jong, voormalig oncologisch chirurg en bestuurder AMZ: "We hebben deze kennis in 2019 eerder getoetst. Destijds bleek dat ruim 65% van de vrouwen weinig tot geen van de twaalf symptomen kent. Dat blijkt nu zelfs 84% te zijn. Generaties lang wordt ons van moeder op dochter verteld over het bekende knobbeltje als signaal van borstkanker. Dat er daarnaast nog eens elf symptomen zijn en dat je deze juist vooral kunt zien is vrij onbekend. Daarnaast geeft 23% aan haar borsten nooit te controleren terwijl 67% zich hier wel eens zorgen over maakt of zelfs te maken heeft gehad met een borstaandoening. Soms zie je een verandering aan je borst of voel je misschien een verdikking of knobbeltje. Dit betekent niet dat je je direct zorgen hoeft te maken en dat alle veranderingen borstkanker zijn. Wel is het belangrijk dat je alert blijft en eventuele veranderingen op tijd opmerkt. Ga naar de huisarts als je twijfelt, een verandering ziet, één van de twaalf symptomen opmerkt of als er borstkanker in je familie voorkomt. Alle uitkomsten bij elkaar laten zien dat we met elkaar een hele belangrijke boodschap te vertellen hebben: Ken je borsten! Juist nu, in tijden van inhaalzorg en achterstanden in het bevolkingsonderzoek borstkanker is deze kennis belangrijk."