De manier van vissen bepaalt vaak wat je vangt

Lansingerland - Visclub de Bleiberg, een afdeling van Hengel Sport Vereniging (HSV) Groot Rotterdam, zit niet stil en heeft al weer enkele activiteiten op haar programma staan, maar ze heeft tevens een grote wens: het realiseren van enkele mooie ‘VISparels’, mooi ingerichte plekken in Lansingerland waar je rustig en veilig kunt gaan vissen. Maar eerst richt de club zich op de jeugd: zaterdag 16 oktober organiseert ze het ‘Roofvissen’ voor de jeugd en dat dit niets te maken heeft met roven op zich, leest u hieronder.

John Hofman

Initiatiefnemers zijn Esther en Arjan Oosthoek uit Berkel en Rodenrijs die zelf twee kinderen hebben die heel graag aan de waterkant zitten met hun hengel. Bij hen aan tafel is tevens aangeschoven, Leo Krijgsman, bestuurslid van de Bleiberg. Overigens zit Arjan ook in het bestuur. “Degenen die aan de waterkant zitten zijn toch meestal de wat ouderen onder ons en we willen nu juist eens aandacht schenken aan de jeugd, want er zijn genoeg kinderen die ook graag willen vissen, maar het ontbreekt dan aan een goede begeleiding. Wat heb je allemaal nodig, hoe haal je een vis van de haak en hoe leer je om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Dat willen wij ze graag bijbrengen en daarom komt er een ‘Roofvisdag’, waarvoor ieder kind tussen de 10 en 16 jaar zich kan aanmelden. Het is echt een initiatief van Esther en Arjan en dat kan ik alleen maar waarderen”, aldus Leo. Uiteraard is Arjan zelf ook een groot visliefhebber. Niet zozeer om ze te eten, maar te vangen en hij laat enkele foto’s op zijn telefoon zien waarop hij of zijn zoon staat afgebeeld met een enorme snoek of karper in de armen. Geruststellend: “Elke vis wordt weer terug gezet in het water”. Hij zegt met nadruk ‘gezet’, want de vis zo maar terug gooien is niet de bedoeling. En dat willen ze ook de jeugd leren: vang je een vis dan moet je daar op een goede manier mee omgaan. Wat zijn eigenlijk roofvissen? “Dat zijn onder meer baarzen, snoeken en snoekbaarzen. Ze zijn veelal fors van formaat en hebben scherpe tanden. Je moet beslist niet je hand in de bek steken want dan heb je minstens een paar kapotte vingers! 16 oktober richten we ons puur op de roofvis. De jeugd leert dan ook hoe ze de vis moeten vangen én onthaken. We letten er op of de hengel goed is om roofvissen te vangen enz. Snoeken ‘struinen’ het water af, op zoek naar voedsel, meestal kleine prooivissen, dus verplaatsen ze zich en wij dus ook. Je zit niet de hele dag op één plek”.

Kunstaas

Het vissen op roofvissen gaat meestal met kunstaas of met dode visjes. Arjan laat wat kunstaas zien. Heel verschillend van vorm of lengte. Sommige lijken echt op een klein visje en daarin wordt dan de haak bevestigd. Kunstaas is niet echt goedkoop. Het varieert vanaf € 5, - en meer per stuk, maar je kunt ze lang gebruiken. Op 16 oktober verzamelen ze zich met de kinderen om 13.00 uur aan de Overbuurtseweg 11 in Bleiswijk. Er zal dan worden gevist op plekken in Lansingerland en om 16.30 uur zijn ze weer terug bij het startpunt. Leo: ”Ze kunnen het beste een niet te lange hengel meenemen en ook eigen kunstaas. Pas ook je kleding aan, aan de weersomstandigheden want de herfst is nu begonnen”. De deelname is gratis! Aanmelden kan via het emailadres: arjanoosthoek@hotmail.nl.

VISparels

Terugkomend op de VISparels die het trio wil gaan realiseren, merken we dat daar grote behoefte aan is. HSV Groot Rotterdam waar De Bleiberg dus onder valt, heeft nu zo’n 21.000 leden, waarvan 1000 jeugdleden! “De jeugd verveelt zich vaak en er komen steeds meer hangplekken, waar dan weer overlast wordt ervaren door omwonenden. Wij willen in eerste instantie een VISparel realiseren in het Huygenszplantsoen in Berkel en Rodenrijs. In de loop der jaren zaten hier altijd mensen te vissen, maar nu zit daar geen vis meer in het water. De visstand moet dus weer op peil worden gebracht. Als tweede plek hebben we de Leeuwenkuil in Bergschenhoek op het oog. Beide zijn wateren met een specifieke hengelfunctie. Een ‘VISparel’ moet goed toegankelijk zijn, bevisbaar water hebben met kans op een goede vangst. Ook de wijkbewoners, ouderen en mindervaliden moeten er veilig kunnen vissen, We denken dan aan een kleinschalige plek voor 10 tot 20 sportvissers, jong en oud. Je kunt er eventueel ook ‘visuitjes’ voor bewoners van zorginstellingen houden. Voor kinderen is het vissen één grote natuurontdekkingsreis”. Samen met de gemeente wil men de VISparels realiseren. Leo: ”Het kost de gemeente geen of nauwelijks geld want er is een landelijke subsidie beschikbaar. De gemeente moet dan wel haar medewerking én een vergunning verlenen en daar zijn we nu mee bezig”. De VISparel wordt netjes ingericht: Er komen vissteigers op de visplek, er worden vissen uitgezet waardoor de visstand wordt bevorderd en de kansen dus groter worden om iets te vangen. Het aantal ‘hangplekken’ zal afnemen en de VISparel wordt netjes bijgehouden, want er is meer sociale controle! Maar eerst nu de Roofvisdag op 16 oktober! Meldt je dus aan (jeugd tussen 10 en 16 jaar) en uiteraard mag moeder en/of vader ook mee komen.