Huisvesting arbeidsmigranten: nog even wachten, en nòg even wachten…

Lansingerland - De voorbereidingen voor drie nieuwe KaFra Towers op de hoek van de Laan van Mathenesse en de Violierenweg in Bleiswijk zijn klaar, maar het college van b. en w. wil toch op zoek naar een alternatieve locatie, evenals een aantal toekomstige buren. Op verzoek van de Leefbaar 3B-fractie sprak commissie Ruimte erover en vond vooral de VVD-fractie tegenover zich, die hun wethouder in de aanpak steunen. De aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is begonnen.

Freek J. Zijlstra

Het concept van de Tower biedt een arbeidsmigrant een aparte slaapkamer, een ruime leefoppervlakte en - niet onbelangrijk - een gescheiden arbeids- en huisvestingscontract. Er is fulltime service, beheer en begeleiding voor de arbeidsmigrant aanwezig en het idee is een locatie te bieden die op fietsafstand van het werk is.
In Bleiswijk willen de initiatiefnemers drie Towers bouwen voor de huisvesting van 256 arbeidsmigranten. Met deze (tijdelijke?) maatregel wordt de enorme druk op sociale huurwoningen een heel klein beetje verminderd.

Voor en tegen

René van ’t Hof sprak als vertegenwoordiger van een aantal bedrijven aan het begin van de commissievergadering de leden toe. Hij vindt huisvesting van dit aantal migranten midden in een industrieel gebied een ongezonde leefomgeving. De locatie is (te) ver van noodzakelijke voorzieningen en is voor bewoners onveilig door het intensieve vrachtverkeer. Men zou als arbeidsmigrant van de gemeente toch een meer op de mens gerichte aanpak mogen verwachten. Plaatsing van drie Towers op die locatie belemmert een aantal bedrijven om in omvang verder te groeien. Hij heeft niet alleen inhoudelijk, maar ook procedureel bezwaar tegen de gang van zaken. Er is in zijn ogen geen ‘constructieve omgevingsdialoog’ met betrokkenen gevoerd. Het beperkte zich tot vooral eenzijdig schriftelijk contact van betrokkenen met de gemeente.

In haar toelichting vooraf benadrukte wethouder Kathy Arends dat dit onderwerp bij het college van b. en w. hoog op de agenda staat. Het is immers de wettelijke taak van de lokale overheid om actief mee te werken aan huisvesting, in dit geval arbeidsmigranten. “De gepresenteerde plannen van Kafra Housing sluiten goed aan de ambities van de gemeente om tot hoogwaardige huisvesting van arbeidsmigranten te komen. De gemeente wijst de voorgenomen locatie echter af. We kiezen voor zorgvuldigheid boven haast. De kwestie is urgent, en ja, er is haast geboden. We zijn doordrongen van de noodzaak goede en voldoende huisvesting te bieden, voor de arbeidsmigranten en passend voor betrokken bedrijven. Het college komt volgende maand met nieuwe plannen,” aldus wethouder Arends.

Nu doorpakken

Jan Pieter Blonk (Leefbaar 3B) vindt dat de vergunning toch verleend moet worden. “KaFra had de eerste optie op die locatie en we hebben die huisvesting hard voor onze arbeidsmigranten nodig. De markt heeft het initiatief genomen en de gemeente moet dat faciliteren. Het is van belang dat de druk op de woningmarkt in Lansingerland afneemt, met een huidige wachttijd van 80 maanden voor een sociale huurwoning!”
Mauriel van As (VVD) zet fors in: “Het lijkt er op dat Leefbaar 3B op de stoel van het college gaat zitten. Kan het alleen op die plek? Er wordt toch gezocht naar alternatieve locaties? Er vinden toch gesprekken plaats? Ik kan me echt voorstellen dat er betere locaties zijn waar KaFra een mooi plan kan neerzetten. We hebben er alle vertrouwen in dat het college dit goed oppakt.”
Charles van Harn (CDA) wijst er nog maar eens fijntjes op dat huisvesting al in juli 2019 als urgent vraagstuk aan de orde was. “Het college heeft de opdracht gekregen niet alleen faciliterend, maar vooral ook regisserend op te treden in nauwe samenwerking met marktpartijen. Na twee jaar is er nog niets zichtbaars! We staan nog steeds met lege handen!”
Jan Alsemgeest (WIJ Lansingerland): “Ik constateer dat twee partijen elkaar met het mes op de keel bestrijden of het wél of níet door moet gaan. We willen toch niet alleen met de knowhow van Horti Science vooraan staan, maar ook met de zorg voor huisvesting van onze arbeidsmigranten?! Laat dit project doorgaan! Kinderen van tuinders in die omgeving fietsen al jaren naar school, in de kern, en daar hoor ik niemand over.”
Arjen Hofman (ChristenUnie): “Het toetsingskader was helder geformuleerd en nu lopen twee partijen tegen elkaar te hoop. Was het kader nu ineens niet eenduidig genoeg geformuleerd. Wij zien geen problemen op de voorgenomen locatie.” Ronald van der Stad (D66) vindt ook dat het aanvankelijke voorstel aan alle eerder gestelde voorwaarden voldoet.
Selgei Gabin (GroenLinks) is een andere mening toegedaan: “Aanvaardbare kwaliteit van het woon- en leefklimaat moet gewaarborgd zijn. Huisvesting van arbeidsmigranten binnen de bebouwde kom heeft sterk onze voorkeur vanwege deelname aan het maatschappelijk verkeer en het gebruik van voorzieningen. Iedere inwoner moet gedegen en verantwoord gehuisvest kunnen worden. Huisvesting in een industrieel gebied is ongewenst en onredelijk.”
Petra Verhoef: “Het voorstel past binnen de gestelde kaders en leidt tot een win-winsituatie. De gemeente moet de regierol opnemen. Wil je arbeidsmigranten echter laten wonen in de buurt van bedrijven die dat helemaal niet zien zitten? We zijn benieuwd met welke alternatieve locaties het college komt.”
Nog even wachten dus en dan wordt dit slepende dossier vervolgd.