Het verslag van Freek Zijlstra geeft goed weer wat er in de Commissie Ruimte is gezegd. Het lijkt er op dat een meerderheid in de raad gaat stemmen voor Diftar conform het voorstel van de wethouder van Leefbaar 3B. Een paar weken geleden sprak J.P. Blonk, raadslid van Leefbaar, zich in de Heraut nog uit tegen Diftar. Zijn partij is nu 180 graden gedraaid, klinkt niet erg betrouwbaar . Alleen VVD en CDA spraken zich tegen Diftar uit. De PvdA spreekt op haar site zelfs al van een scheur in de coalitie. Het college zegt de wens van de inwoners te volgen zoals die blijkt uit het onderzoek van Afvalspiegel.
In dat onderzoek zijn echter geen vragen over nascheiding gesteld en er is niets gezegd over de veel hogere kosten voor de burger als gevolg van Diftar. In de Commissie Ruimte kwam dit voor het eerst naar voren, maar bedragen noemde de wethouder niet. Die tarieven worden eind 2022 pas vastgesteld. Waarom nu geen indicatie gegeven over de (mogelijke) hoogte van die tarieven? Een rapport van Rijkswaterstaat van 25 januari 2021 over Diftar geeft aan dat het gemiddelde bedrag dat in Nederland wordt gevraagd voor één keer legen van een restafvalcontainer op € 8,61 ligt. Bij een lager tarief werkt Diftar blijkbaar niet of is niet kostendekkend. Als dit was genoemd in die enquête was de uitslag totaal anders geweest. Dit soort bedragen leidt absoluut tot afvaltoerisme en burenruzies. Wethouder Fortuyn heeft daar geen last van, hij woont immers niet hier. Om bijplaatsingen en burenruzies te voorkomen kiest men voor een tarief per container vol of leeg. Men gaat er daarbij blijkbaar van uit dat iedereen bij iedere ophaalbeurt zijn container buiten zet. Bij dergelijke tarieven zie ik dat niet gebeuren.
Als de raad dit voorstel aanneemt, start Diftar pas op 1 januari 2023. Dan hebben we weer raadsverkiezingen gehad en zit er een nieuw college. In de tussentijd kan er nog veel gebeuren. Duidelijk is dat GFT de grootste vervuiler is binnen het restafval. Begin daarom eerst op korte termijn met het verhogen van de ophaalfrequentie van GFT rond de zomermaanden. Ook WIJ heeft een hogere GFT ophaalfrequentie in haar programma staan maar zweeg in de Commissie Ruimte daarover. Zorg verder voor meer plaatsen waar klein chemisch afval en kleine electrische apparaten kunnen worden afgeleverd. Waarom kan dat niet aan de Veilingweg in Rodenrijs? Het is te gemakkelijk de lasten van bronscheiding alleen bij de burger te leggen, de gemeente zal ook zijn aandeel moeten leveren. Pak daarna het goedkopere nascheiding op zodat die PMD zakken kunnen verdwijnen. Wist u dat 1 zak per woning per week betekent dat er in Lansingerland per jaar 1,2 miljoen zakken nodig zijn?
Volgend jaar zijn er weer verkiezingen voor een nieuwe raad; dan kan de burger afrekenen met de partijen die nu voor Diftar stemmen.
In de advertenties van de gemeente in de lokale bladen staat steeds keurig wat er van de diverse afvalsoorten gemaakt wordt. Bij restafval staat niets, waarom niet? In het TV programma De Vuilnisman was duidelijk te zien dat men daar electriciteitscentrales mee laat draaien, bepaald niet nutteloos. Altijd beter dan bomen kappen voor biomassa of windmolens in je achtertuin.

C. van Hilten
Berkel en Rodenrijs