Vorige week plaatste ik boven mijn column de woorden 'Denk na!'.
Ik deed een beroep op hondenbezitters die hun trouwe viervoeter overal laten poepen zonder de rommel op te ruimen. Soms bij mensen voor de deur of vlak voor een glasbak. Of ze laten hun hond plassen tegen een speelwerktuig voor kinderen. Ook niet fris.
Naar aanleiding hiervan ontving ik van een lezer een mail met daarin de vraag of ik ook paardenbezitters op het smerige gevolg van het achterlaten van paardenpoep wil wijzen.
Paardenpoep. Daar had ik nog niet aan gedacht. Dat komt waarschijnlijk omdat ik niet zo vaak naar het recreatiegebied aan de Rottemeren ga. Want daar kom je dit vaak tegen, aldus de lezer. "Al jarenlang worden fiets- en wandelpaden alsmede wegen 'geterroriseerd' door paardenpoep. Terwijl er steeds meer ruiterpaden worden aangelegd."
De lezer deed de suggestie dat ruiters - in het geval een paard hoge nood heeft op een voet- of fietspad - de smurrie even de berm in zouden kunnen schuiven.
Dat is een goed idee van deze lezer. Neem een schepje mee, je hebt zelfs opklapbare, zodat ongelukjes opzij kunnen worden geschoven. Dan hebben anderen, zoals wandelaars, fietsers of gebruikers van een kinderwagen, geen last van de hopen paardenpoep.
Ik vind het sowieso positief dat mensen die kritiek op (het gedrag van) een ander hebben, ook een oplossing voor het probleem aandragen. Dan kom je met elkaar tot een betere leefomgeving.

Annette Docter