Investering van drie miljoen euro voor verbetering rotondes Boterdorpseweg en Klapwijkseweg?
In de rubriek “Lezers schrijven” stond op 14 augustus een stuk van Rosalie van Oostrom: “Informatievoorziening laat te wensen over”. Vond haar verhaal buitengewoon herkenbaar. Wij wonen ook in de wijk Het Gouden Hart in Berkel en Rodenrijs.
Op de website van onze gemeente lezen we dat tijdens de werkzaamheden een omleidingsroute geldt. Deze is aan de hand van omleidingsborden aangegeven. De hulpdiensten zijn op de hoogte van de omleiding. Verder zien we een plattegrond/kaart hoe fietsers kunnen rijden in verband met die afsluiting. Prima.
En het autoverkeer? Heeft ons bestuur zitten slapen toen de beslissing is genomen dat de rotonde Oudelandselaan vanaf 12 augustus t/m 2 september wordt afgesloten voor wandelaars, fietsers en autoverkeer? Als automobilist op weg naar Berkel City, komende van het Poldermolenplein via Stationssingel niet links afslaan bij Oudelandselaan maar rechtsaf. Geen omleidingsbord te bekennen! Op de Oudelandselaan moeten we doorrijden tot verkeersplein, dan links via N471en N209. Vervolgens bij Bergschenhoek via de Boterdorpseweg naar Berkel-centrum is een mogelijkheid om de winkels te bereiken. Wel een erg lange omweg. Ruim 3 km langer dan bijvoorbeeld via de Oostmeerlaan, de Havenstraat en Gemeentewerf. Deze route is niet erg geschikt voor veel autoverkeer; stapvoets rijden en plaatsmaken voor tegenliggers is inmiddels onze ervaring!
Wij vinden het jammer dat niet beter is nagedacht over de aanleg van de infrastructuur van de Boterdorpse- en de Klapwijkseweg. Het is onbegrijpelijk dat op al die rotondes fietsers van links en rechts kunnen komen. En voor automobilist ook nog eens van achter je rug als je al op de rotonde staat. Erg onoverzichtelijk.
Laten we hopen, dat over niet al te lange tijd alle rotondes in Lansingerland voor fietsers veiliger zullen zijn. En overzichtelijker voor automobilisten. Dat de investering van drie miljoen euro niet voor niets is geweest. Er is al aangekondigd dat er een evaluatie zal plaatsvinden over de verbeteringen. We houden het in de gaten.

Karin Brandsen
Berkel en Rodenrijs