LansingerLibre kampioenschap

Biljartvereniging ‘t Raedtyhuys deelt de (vernieuwde) lakens uit

Berkel en Rodenrijs - Gebogen over het biljart, de keu in de rechter- of linkerhand, heel geconcentreerd en met de gebruikelijke stilte van de tegenstanders om zich heen. Dat was dinsdag 28 februari het beeld bij Biljartvereniging ’t Raedthuys tijdens de start van het kampioenschap LansingerLibre 2023 voor 60-plussers. Het was de start van een sportief, maar uiterst serieus gebeuren in de prachtige biljartzaal waar alle leden zo trots op zijn.

John Hofman

60-plus denkt u dan, dat kan alle kanten op en dat bleek ook zo te zijn: de jongste deelnemer is 62 en de oudste 90 jaar. 'Beginnelingen' en oude rotten in het vak, het ging goed samen, maar uiteraard ga je er aan beginnen om te winnen. Tijdens dit kampioenschap worden negentig biljarters, onder wie twee dames, opgedeeld in dertig poules met allemaal dezelfde wens: de felbegeerde beker winnen. De halve finale en de finale is op vrijdag 24 maart.
Van de zijde van de vereniging zelf is er alles aan gedaan om het kampioenschap zoveel mogelijk kleur te geven en het zo gezellig mogelijk te maken. Daarom werden onder meer de lakens van de biljarts alsook de ballen vernieuwd en dat speelt gelijk al een stuk aangenamer plus dat iedereen gelijke kansen krijgt.
De biljartzaal straalt een en al gezelligheid uit. Ze hebben het daar boven de winkel van Zeeman aan het Westerwater, heel gezellig met elkaar. Welke biljartvereniging daar ook op bezoek komt, allemaal kijken ze hun ogen uit: wat een geweldige accommodatie! Enige jaloezie is zeker op z’n plaats, maar vergeet niet dat de leden dit in de achterliggende jaren zoveel mogelijk zelf hebben gerealiseerd. Je voelt je als biljarter meteen thuis en vergeet soms zelfs om weer op tijd naar huis te gaan waar ‘moeder de vrouw’ met het avondeten wacht of, ’s avonds laat alvast maar de ‘koffer’ is ingedoken omdat manlief het nog even laat afweten.
Weet u trouwens dat het kampioenschap LansingerLibre al 13 keer is georganiseerd door TOGB? “Maar na de coronaperiode werd het een stuk moeilijker voor TOGB, dus hebben wij het nu overgenomen”, vertelt PR-man, tevens lid van de vereniging Hubert Speekenbrink. De deelnemers komen uit heel Lansingerland, dus ook van de kleinere biljartclubs in Bergschenhoek en Bleiswijk. Hubert: “Vereiste is wel dat je in Lansingerland moet wonen”.

'We bedruipen ons zelf'

’t Raedthuys telt nu 120 leden. Overdag komen de 60+ leden, terwijl we ’s avonds alle leeftijden zien spelen. “Het is helaas wel een vergrijzende sport. Kijk maar naar de leeftijden”, aldus Hubert. We zien nog steeds geen nieuwe ‘jongere’ leden komen. Die spelen liever het poule-biljart of ze zijn lid van een sportvereniging zoals voetbal e.d.”.
Bij ’t Raedthuys speelt men hoofdzakelijk op recreantenniveau, maar de club heeft nog steeds een aantal teams die op behoorlijk niveau spelen en naar wedstrijden gaan. Zeker niet kansloos, want sommigen staan er heel goed voor. Zo nam het team 3-banden vorig jaar deel aan het Nederlands Kampioenschap. “Het gaat er voornamelijk om dat onze leden een gezellige middag of avond hebben en niet te vergeten: het sociaal contact is heel belangrijk. Elke dag kan men hier biljarten, inclusief de zondag. De bar wordt gerund door vrijwilligers, we hebben een eigen schoonmaakdienst en een inkoopcommissie. We doen in feite alles zelf en de vereniging bedruipt zichzelf. Vanwege de hoge energielasten hebben we de verlichting aangepast met LED-lampen en de contributie iets verhoogd, anders komen we er niet mee uit.”
Het lidmaatschap bedraagt € 215 per jaar (= € 4,13 per week), terwijl de 60-plusser € 130 per jaar betaalt en daarvoor kan hij/zij elke middag en avond biljarten uitgezonderd de zaterdag. Als u tijdens uw aspirant-lidmaatschap van drie maanden besluit om geen lid te worden, hoeft u niets te betalen. Kom gerust een keer langs. Wel eerst bellen aan de deur, want niet iedereen kan zo maar binnen lopen.
“We willen het zo veilig mogelijk houden voor de leden”, aldus Hubert.