Laurine Bonnewits: “Politiek is een sport van de lange adem”

Lansingerland – Na jarenlange inzet voor de plaatselijke en provinciale politiek zet Laurine Bonnewits er nu een punt achter. Een korte terugblik op wat hier allemaal speelt.

Door Freek J. Zijlstra

Laurine Bonnewits begon in 2001 als raadslid voor de VVD in Berkel en Rodenrijs en vanaf 2007 in Lansingerland. In 2015 werd zij Statenlid voor de VVD in Zuid-Holland. Het kaderstellend VVD-advies is om maximaal acht jaar Statenlid te zijn. “Ik vind het jammer dat in mijn laatste periode de corona-epidemie het lange tijd onmogelijk maakte om erop uit te gaan en mensen te ontmoeten. Het vergaderen via het scherm maakte het hectisch. Na al die jaren politiek bedrijven is het nu echt tijd om me ergens anders op te gaan richten. Naast een gewone baan was ik als fractievoorzitter wel meer dan 20 uur per week politiek actief. Soms maakte ik werkweken van 80 uur, maar als je iets leuk vindt lukt het prima. Ik blijf zeker wel op de één of andere manier actief voor de VVD, maar ik ga me vanaf nu vooral op het werkzame leven concentreren. Dit is mijn jaar van afscheid nemen en nieuwe dingen beginnen, want ik wissel per 1 april van baan. Dan word ik Public Affairs Advisor voor de brancheorganisatie voor Tech Nederland of de technische industrie. Ik werk nu in Hilversum, maar werk dan veel dichterbij huis.”

Hoe is de relatie tussen provincie Zuid-Holland en gemeente Lansingerland als het gaat om de grote onderwerpen van deze tijd?

“In principe proberen we constructief met elkaar samen te werken. Als inwoner probeer je als Statenlid extra op de hoogte te blijven wat er speelt en beider belangen in de gaten te houden. Het hele spel van de politiek is het afwegen van belangen. En dan ligt je hart als Lansingerlander natuurlijk dichtbij de lokale situatie. In de tienmansfractie van de VVD zijn de portefeuilles verdeeld.”

Wat is er tijdens jouw statenperiode door de provincie voor Lansingerland bereikt?

“Er ligt nu een heel mooi rapport over luchthaven RTHA. Als VVD zitten we heel erg op de geluidsnormering. We geloven in innovatie en denken dat geluidsreductie mogelijk is door het toekomstig gebruik van stillere vliegtuigen. We zijn ervan overtuigd dat die innovatie ook tot schonere vliegtuigen leidt, die klimaatadaptiever zijn met minder uitstoot van stikstof en CO2. Als elektrische vliegtuigen of vliegtuigen op waterstof stiller worden, wil de VVD dat maar de helft van de dan ontstane geluidsruimte voor extra vluchten gebruikt worden. We vinden dus dat RTHA open moet blijven. Voller dan de afgesproken geluidsemmer mag het nooit worden, waarbij er wel een splitsing gemaakt moet worden tussen de commerciële en de hulpvluchten. We willen de nachtvluchten beperken en zo die overlast verminderen.”

Wat betekent de geluidsoverlast dan voor alle nieuw te bouwen woonwijken onder de aanvliegroute?

Laurine: “Er zal aan de bouwnormen voldaan moeten worden met toepassing van geluid reducerende maatregelen. Het blijft uiteindelijk een eigen keuze van mensen om dáár te gaan wonen."
Laurine is er voorstander van dat er op Bleizo-West gewoond kan worden. “Maar dan moet er eerst een andere oplossing voor het plaatsen van windmolens gevonden worden.”

Wat moet er gedaan worden om de doorstroming van de N209 te verbeteren en te behouden als rondom meer gebouwd gaat worden?

"De VVD vindt dat eerst de ontsluiting voor woonwijken geregeld moet zijn voordat er gebouwd gaat worden. Als er ruimte voor is, moet de N209 verbreed worden. Bovendien moeten snelle fietspaden en hoogwaardige OV-lijnen aangelegd worden. Daarin zal de provincie met de gemeente mee gaan denken.”

Staat de hoeveelheid groene buitenruimte onder druk?

“We moeten zorgen dat er zoveel mogelijk binnenstedelijk gebouwd wordt. Waar het mogelijk is, moeten we bovendien hoger bouwen. Iedereen heeft het grondwettelijk recht om te wonen. Dat betekent wel dat er ruimte voor gemaakt moet worden, maar liever niet ten koste van groen en de kwaliteit van de leefomgeving.”

Laurine besluit door te zeggen dat ze met pijn in haar hart afscheid neemt, maar in de achterliggende jaren erg genoten heeft van de politiek. “Je moet er plezier in hebben om iets te willen bereiken. Het is een sport van de lange adem. De uiteenlopende contacten met veel betrokken mensen en bedrijven om te ontdekken wat hun belangen zijn, heeft me altijd geboeid. Leidend is het idee om iets goeds voor de ander te kunnen doen. Ik heb ervaren dat de provincie er echt toe doet.”