Debat PvdA Lansngerland:

Er zijn kansen voor evenwicht tussen bouwen, natuur en water

Lansingerland - De PvdA Lansingerland organiseerde op maandag 23 januari tijdens haar nieuwjaarsbijeenkomst een politiek debat over de relatie tussen woningbouw en groenbehoud in onze omgeving. Dit ter voorbereiding op de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart aanstaande.

In de gemeente Lansingerland worden de komende jaren zeker 10.000 huizen bijgebouwd. Om te zorgen dat dit niet ten koste gaat van groene en waterrijke gebieden in onze omgeving moeten duidelijke maatschappelijke en politieke keuzes worden gemaakt. Over deze keuzes ging het drukbezochte openbare debat dat de PvdA Lansingerland organiseerde. Aan de debattafel zaten Anne Koning, Gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland met wonen, ruimtelijke ordening, sport en recreatie in haar portefeuille, Jaap van Lien van de Natuur- en Vogelwacht Rotta, Jan van Donkelaar van atletiek- en wandelvereniging De Kieviten, Peter Kiela en Wim van Heemst van de PvdA fracties in de Hoogheemraadschappen Delfland en Schieland & Krimpenerwaard en Valmir Xhemaili van de PvdA-fractie in Lansingerland. Gespreksleider was Petra Verhoef.

Driehoek Noordpolder

Voor Gedeputeerde Anne Koning gaat het om harde politieke keuzes. "Bouwen moet en graag met voorrang voor sociale en betaalbare huizen, ook voor jonge starters en ouderen die een woning op maat zoeken”, maakte ze duidelijk. “Maar wanneer we de bouwtrend in het groen van de afgelopen 50 jaar doorzetten, houden we geen groen meer over. Ons land mist nog steeds een visie hoe wij de komende tientallen jaren onze ruimtelijke ordening willen vorm geven. We schuiven dit vraagstuk steeds maar vooruit en dat gaat ons opbreken.”
Bewoners van de Berkelse Edelsteenwijk vroegen aan Anne Koning hoe zij haar pleidooi voor veel meer groen kon rijmen met haar opdracht aan de gemeente om in de nu nog groene Driehoek Noordpolder huizen te gaan bouwen. Volgens de Gedeputeerde was dat de uitdrukkelijke keuze van het college van Lansingerland zelf. “Op de vraag van Gedeputeerde Staten of de Driehoek moest blijven staan op de kaart van mogelijke plaatsen waar gebouwd kan worden, heeft het Lansingerlandse college steeds positief gereageerd. Daar hebben we jullie college dus via een officiële aanwijzing aan gehouden toen er alsmaar niet gebouwd werd.”
Valmir Xhemaili vindt dat aan het maken van harde bestuurlijke keuzes een intensief proces van burgerparticipatie vooraf moet gaan. “Begin dan niet met een uitgewerkt plan maar betrek onze inwoners, natuurorganisaties en bedrijven er van meet af aan bij en zorg er vooral voor dat niemand aan de zijlijn blijft staan.”

Natuur

Jaap van Lien van Rotta constateerde dat er in onze gemeente voldoende plannen zijn voor de natuur, ook rond de aanleg van de nieuwe A16, maar dat die wel moeten worden uitgevoerd. Verder zei hij: “De natuur gaat in de nieuw te bouwen wijken naar de bebouwing toe. Denk maar aan groene daken en gevelbekleding waar vogels, vleermuizen en insecten een plekje kunnen vinden of natuurvriendelijke oevers van vijvers of singels. Ook in bestaande wijken, met al die versteende tuinen en straten, is nog een wereld te winnen. Biodiversiteit krijgt voldoende aandacht, zij het dat het met de kennis hierover altijd beter kan.”
Nog lang niet alle natuur- en recreatiegebieden in en om Lansingerland zijn onderling met elkaar verbonden. Voor de deelnemers aan het debat is de aanleg van het Triangelpark, dat Park de Polder, Wilderszijde en de Vlinderstrik moet gaan verbinden met het Lage Bergse Bos, een grote wens. Dat geldt ook voor een fietspad tussen de oorsprong van de Rotte/Rottemeren en het nieuwe Bentwoud. Uit de zaal kwam de suggestie om het noordelijk deel van het Annie M.G. Schmidtpark te verbinden met de Groenzoom, via de Noordpolder. Daarvoor kan het weidegebied dat grenst aan de Berkelse Edelsteenwijk en dat nu nog een tuinbouwbestemming kent, worden benut.

Waterkwaliteit

Het wordt steeds drukker in onze groene gebieden maar Jan van Donkelaar van de Kieviten wil hiervan vooral de zonnige kant zien. “Volgens mij is er voor nu voldoende infrastructuur beschikbaar en er wordt er goed geïnvesteerd in nieuwe wegen en paden. Hij prijst zich gelukkig om in zo’n mooie omgeving te kunnen sporten, wandelen en recreëren. “Ik weet zeker dat al die prachtige groene gebieden zullen blijven, maar zorg wel voor compact bouwen van nieuwe wijken.”
Peter Kiela en Wim van Heemst van Delfland en Schieland gaven aan zich grote zorgen te maken over de waterkwaliteit in Lansingerland. “Het is absoluut zeker dat wij in 2027 niet zullen voldoen aan de kwaliteitseisen die de Europese richtlijnen stellen. Ons water stikt van de medicijn- en PFAS-resten en ook van chemische bestrijdingsmiddelen uit de glastuinbouw. Een nieuwe stikstofaffaire ligt op de loer.”
Lansingerland beschikt gelukkig wel over voldoende waterbergingen. “Maar als het hier net zo hard gaat regenen zoals in juli 2021 in Valkenburg dan hebben we ook in Lansingerland een groot probleem. Waterschappen lopen te veel achter de feiten aan. De samenwerking met andere overheden moet veel beter.”
De deelnemers aan het debat deelden de mening dat onze groene gebieden een samenhangende lange termijnvisie van gemeenten, provincie, waterschappen, sport en recreatie, organisaties voor natuurbehoud, horeca, inwoners, bedrijven nodig hebben. “De woningbouwlocaties die nu in beeld zijn, sluiten goed aan bij de groene en waterrijke omgeving waarvan wij ook in de toekomst willen blijven genieten”, constateerde gespreksleider Petra Verhoef.