De wintertijd is nauwelijks ingegaan of er wordt zo her en der al flink geknald. Op Facebook en andere sociale mediakanalen uiten hondenbezitters hun bezorgdheid en boosheid over het nu al afsteken van vuurwerk. Hun huisdier raakt van slag van het afsteken van vuurwerk. Het zijn ook niet de minste knallen die we horen. Hebben we het nog wel over gewoon vuurwerk. Afgelopen weekend schrok ik 's nachts ook op van twee 'bommen', want zo kun je ze wel noemen, die in de omgeving te horen waren. In parkeergarages onder winkels en appartementencomplexen zijn ook regelmatig onverlaten te vinden die vuurwerk afsteken. Met schade en overlast tot gevolg.
Wat kun je er aan doen? Twaalf gemeenten hebben al aangegeven dat ze een vuurwerkverbod met de jaarwisseling instellen. Maar hoe is dat te handhaven? Het is nu al moeilijk voor boa's en politie om degenen die vuurwerk afsteken in de kraag te vatten. Hoe wil je dat tijdens de jaarwisseling doen.
En dan te bedenken dat er heel wat zwaar, illegaal vuurwerk onder bedden en in schuurtjes ligt om te worden afgestoken. Voor ouders een schone taak om daar wat extra op te letten. Wie weet wat u - tot uw verbazing - aantreft onder een bed of verborgen in een kast.
Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat het niet alleen jongeren zijn die vuurwerkoverlast veroorzaken. Ook mensen die zich volwassen noemen weten er wel raad mee. En ook zij gaan niet altijd op de meest verstandige manier met zwaar vuurwerk om of verbergen het ergens in huis of in de schuur.
Een oproep om geen illegaal vuurwerk af te steken heeft weinig zin.
Dan maar hopen dat er geen schuurtjes of de zolderkamers vroegtijdig de lucht in gaan.

Annette