Visshop Berkel: 25 jaar Westerplein

Suzanne en Dick van Waas maken van elk visje een specialiteit

Berkel en Rodenrijs - Visshop Berkel is een vertrouwd adres op het Westerplein. Suzanne en Dick van Waas begonnen 25 jaar geleden met hun succesvolle viswinkel als onderdeel van het Versplein. Ze genieten nog dagelijks van de veelzijdigheid van vis en het contact met hun klanten.

Annette Docter

Suzanne groeide op in een gezin dat in het teken stond van vis. Haar ouders runden drie viswinkels in het Westland. "Als tiener besloot ik dat ik niet in deze branche zou gaan werken, ja, als vakantiekracht en zaterdaghulp in de winkel van mijn ouders, maar het zou mijn toekomst niet zijn. Althans, dat dacht ik. Na een half jaar administratief werk elders bleek dat ik de viswinkel miste", lacht Suzanne als ze terugkijkt op die tijd.

Op jonge leeftijd

Ze ontmoette Dick die onderhoudsmonteur was, en samen besloten ze een viswinkel te gaan beginnen. "Thuis proefde ik de sfeer van het ondernemerschap, het enthousiasme van mijn ouders en het plezier dat ze beleefden aan het resultaat dat uit hun ideeën ontstond. Dat wilden wij ook."
Het moest geen viswinkel in het Westland worden, dus werd er gezocht in de regio ten noorden van Rotterdam. "We hoorden dat er een nieuw winkelcentrum zou worden gebouwd in Berkel en Rodenrijs en we schreven ons in. Toen bleek dat een geplande cafetaria niet doorging, kregen wij de kans ons in het pand te vestigen. Het had een oppervlakte van 68 vierkante meter. Precies goed voor ons. Op onze leeftijd, Dick was 27 en ik 22 jaar, ging het om een grote investering dus wilden we niet te groot beginnen."
Visshop Berkel was direct een succes en groeide snel. "Na drie jaar stelden we ons de vraag of we het aantal filialen zouden uitbreiden. We hebben daar serieus naar gekeken, maar we kozen ervoor het bij één winkel te houden. Een winkel waar kwaliteit voorop staat. En met een fantastisch team, waar vertrouwen en saamhorigheid vaste waarden zijn", aldus Suzanne die aanvult dat sommige medewerkers al 21, 22 of 23 jaar bij Visshop Berkel werkzaam zijn.

Specialiteiten

In de afgelopen 25 jaar hebben Suzanne en Dick hun assortiment vis uitgebreid met tal van specialiteiten. "Mijn ouders liepen voorop als het om specialiteiten gaat. Zij waren ons voorbeeld. Vervolgens ontwikkel je samen met je team nieuwe ideeën en gerechten."
Vijftien jaar geleden stopte haar vader met het runnen van zijn viswinkels. Maar hij is nog steeds dagelijks actief als inkoper voor Visshop Berkel en voor Suzanne's broer die in Naaldwijk een viszaak runt. "Dagelijks rijdt mijn vader naar de visafslag in Scheveningen waar hij verse vis voor mijn broer en voor ons inkoopt. Eerst brengt hij de vis naar Naaldwijk om daarna naar Berkel te rijden.

Versplein

De verswinkels op het Versplein versterken elkaar enorm, vindt Suzanne. "Onze verswinkels bieden seizoensproducten en kwaliteit. Dat is wat de klanten ook van ons verwachten. Wat betreft het winkelend publiek wil ik benadrukken dat het fijn werken is in Berkel Centrum. De klanten zijn vriendelijk en hebben altijd een praatje. Ze zijn merkbaar blij met het product wat we aanbieden. En daar doe je het voor."
Suzanne en Dick kijken uit naar de opening van het nieuwe plein in Berkel Centrum West. "We zijn blij als de bouw afgerond is en dat het weer netjes voor de deur wordt. Het plein dat gerealiseerd zal worden, met daaromheen horeca, wordt prachtig. Het is fijn daar onderdeel van uit te mogen maken."