Wie op de weg zit, weet hoe belangrijk het is dat fietsers goed te zien zijn. Vooral met al die rotondes waar automobilisten fietsers voorrang moeten verlenen. Soms is het echt doodeng. Denk je als bestuurder van een auto dat de kust veilig is, schiet er opeens een snelle Jelle op scooter of elektrische fiets voor je langs. Waar hij vandaan komt? Als het dan ook nog eens regenachtig weer en donker is, is het leed niet te overzien als de fietser geen licht op zijn fiets heeft. Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren.
Toch zie je ze nog regelmatig fietsen. Jong en oud. Vader of moeder op de fiets met achterop een kind, zich haastend van werk via de opvang naar huis, zonder licht, moeilijk te zien. Of jeugd die vanaf het sportpark naar huis rijdt. In groepjes of soms alleen, zonder licht.
Controleer regelmatig de verlichting van je fiets. Repareer indien nodig. Soms hoeft er alleen een batterij vervangen te worden.
Met elkaar zorgen we voor veiligheid. Automobilisten moeten fietsers op rotondes voorrang verlenen en ruimte bieden, maar fietsers hebben zelf ook een verantwoordelijkheid. Allereerst door met wat mindere snelheid op zo'n rotonde af te komen waardoor automobilisten ook kans krijgen je te zien. Daarnaast is het voeren van verlichting op je fiets bittere noodzaak om veilig thuis te komen.
Een kleine moeite, maar van levensbelang.

Annette Docter

​​​​​​​