Het mag weer gezellig zijn

Berkel en Rodenrijs - Het kabinet heeft 20 september besloten om het anderhalve-meterregel los te gaan laten. Is het einde van de coronamaatregelen hiermee in zicht?

Door Sofiya Gepko

Afhaalrestaurant Maki & More in Berkel Westpolder had bij de opening in april 2018 een gezellige wachtruimte voor zijn klanten ingericht. "We maken al onze sushi vers op bestelling, dus de klanten moeten daar wel even op wachten", vertelt eigenaar Jeroen van Dillen. "Dat wachten wilden we zo prettig mogelijk maken. We hadden comfortabele zitjes en tijdens het wachten was koffie en thee gratis beschikbaar."

Afhalen aanpassen

Nadat het virus de hele wereld en Lansingerland op zijn kop had gezet, was het wachten op sushi in de winkel geen optie meer. Van Dillen: "We hadden een tafel staan, waardoor het ook mogelijk was een hapje ter plaatse te eten. Dat kon natuurlijk sowieso niet meer". Maki & More moest wat anders verzinnen. Het is geen geheim dat het afgelopen anderhalf jaar voor iedereen heel naar en teleurstellend was. De nieuwe omstandigheden gaven geen kans om van het leven en het werk te kunnen genieten zoals iedereen gewend was. Een gewone knuffel of handen schudden werden vervangen door anderhalve meter afstand en een onsympathieke elleboogbegroeting.
Het voornaamste doel van Maki & More was om iedereen zich zo veilig mogelijk te laten voelen. Daarvoor verbreedde Maki & More de toonbank en werd de hoeveelheid zitplaatsen verminderd. Om ervoor te zorgen dat iedereen zo kort mogelijk binnen bleef, kregen de klanten een sms’je als hun bestelling klaar was.

Weer tijd voor gezelligheid

"Gelukkig is die lamlendige periode van beperkingen nu voorbij", verzucht Van Dillen, die vooral blij is dat hij weer handen kan schudden. "We hebben de toonbank weer in de oude staat hersteld zodat er weer meer ruimte is vrijgekomen voor de wachtruimte. Het is nu weer mogelijk om gerust een kopje koffie te drinken terwijl de bestelling klaargemaakt wordt. Het is weer de tijd voor wat gezelligheid. Ook klanten die met hun laptop binnenkomen en verder gaan met werk terwijl hun bestelling wordt gemaakt, zijn weer welkom".
Om de terugkeer naar het oude normaal te vieren heeft Maki & More besloten een muziekinstallatie aan te brengen. "Hoewel sommige klanten de serene rust waarderen die hier altijd heerst, vinden we het nu wel een goed idee om de wachtruimte nog gezelliger te maken met wat muziek."
Waarom is het terugkeren naar het oude normaal zo belangrijk voor Maki & More? Van Dillen: "Omdat we gezien hebben dat mensen elkaar uit de weg gingen, elkaar niet meer zagen. En hoewel het bij ons best klein is, is het ook een plek waar mensen elkaar ontmoeten. En dat kan gelukkig weer. Sommige mensen houden liever nog steeds afstand en dat blijft natuurlijk mogelijk. Bovendien is onze ruimte permanent zeer goed geventileerd".