Nieuwe padelbanen maken het recreatiegebied nog completer

Tennishal Bleiswijk wordt indoor padelcentrum

Bleiswijk – In Sport en Recreatiecentrum Rottemeren aan de Kooilaan 1a in Bleiswijk wordt momenteel hard gewerkt aan het realiseren van een indoor padelcentrum. Padel is de snelst groeiende sport wereldwijd. Met dit initiatief wordt ingespeeld op de toenemende vraag naar padelbanen. In de nu nog kale hal zullen eind oktober / begin november zes padelbanen worden geopend. Projectmanager Boy Brons (37) ziet de aanleg van de padelbanen als een uitbreiding van de activiteiten in het recreatiegebied rond de Rottemeren. "We kunnen elkaar hier versterken", zegt hij verwijzend naar de activiteiten die er al zijn.

Rien Kuyvenhoven


De acht tennisbanen in de hal werden jarenlang intensief gebruikt door tennisliefhebbers. Er heeft in Nederland echter een omslag plaatsgevonden. Boy Brons zelf jarenlang een actieve tennisser op deze locatie vertelt dat padel helemaal in is. "In landen als Spanje, Zweden en Argentinië is deze tak van sport zelfs ontploft. In Spanje is padel nu de tweede sport na voetbal, zelf beoefen ik deze sport nu ook en dat als verstokt tennisser. De vraag naar meer banen is heel groot. Een nieuwe exploitant / investeerder van het Sport en Recreatiecentrum, voor wie ik nu werkzaam ben, heeft een hart voor sport en gezondheid. Maar er moet nog wel veel gebeuren want we willen niet zomaar iets neerzetten. Ook het horecagedeelte zal onder handen worden genomen", aldus de inwoner van Bergschenhoek die in Bleiswijk is opgegroeid.

Het veld

Padel wordt bij dubbelspel gespeeld op een terrein van 10 bij 20 meter, bij enkelspel is dit 6 bij 20 meter. Dit terrein wordt door een net in tweeën verdeeld. Elk van de twee speelhelften is verdeeld in drie vlakken: een achtervlak en twee voorvlakken (servicevlakken). De lijn tussen de twee helften heet de middellijn en de achterste lijn heet de basislijn. Het veld en de vakken worden gescheiden door witte lijnen, die deel uitmaken van het speelveld. Terreinen hebben drie meter hoge betonnen of glazen wanden (achter- en zijwanden). Aan beide laterale zijden is er een twaalf meter lange rastering (metaal), met aan minimum één zijde een deur in het midden. De ondergrond waarop gespeeld wordt, bestaat meestal uit kunstgras.

Keuring

Boy Brons vertelt dat met de opening van het straks vernieuwde sportcentrum wordt gerekend op sporters die lessen willen volgen, maar ook die toernooien en competitie willen spelen. Ook zullen er startersevents en clinics worden aangeboden.
Inmiddels is er al een flinke klus geklaard met het verwijderen van de tennisvloer. Een vloer die helemaal glad moet zijn voordat het kunstgras wordt gelegd.
"Voor competitiegebruik moet er zelfs een keuring plaatsvinden", aldus Brons. “Andere landen zijn al heel ver op padelgebied. Er zijn landen die zelfs ontbijt-padel kennen waar mensen om zes uur ‘s morgens kunnen sporten en na een ontbijt naar hun werk gaan. Daarom ook gaan we het horecagedeelte aanpakken. We geloven in het concept dat je met bijvoorbeeld vier mensen heel veel lol kunt hebben, waarbij je bovendien weet dat je lekker gesport hebt.”
Brons zegt het ook belangrijk te vinden aan te sluiten op andere activiteiten in het recreatiegebied. “Er gebeurt hier al heel veel, maar dit is pas het begin van grotere plannen. Hier is nog ruimte genoeg. We zijn van plan om het centrum met meer faciliteiten uit te breiden om het aanbod in de regio nog completer te maken. Wij willen in ieder geval graag meewerken aan de opbouw van iets moois in deze omgeving.”
Voor verdere informatie www.padelife.nl.