In deze aflevering (295) van Heden & Verleden kijken we terug op 125 jaar Muziekvereniging Crescendo.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 - 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door John Hofman

Muziekvereniging Crescendo richt zich op de toekomst

Bleiswijk - Voor dit verhaal gaan we ver terug in de tijd: in 1896 werd de Fanfare Vriendentrouw in Bleiswijk opgericht, later omgedoopt tot Muziekvereniging Crescendo dat nu 125 jaar bestaat. Je zou er een boek over kunnen schrijven. 125 jaar muziek maken met elkaar, met prachtige momenten maar ook met ups en downs, zoals dat bij iedere vereniging het geval is. Voor zover we kunnen constateren is Crescendo nu vooral met de toekomst bezig en wie heeft de toekomst? Juist: de jeugd!

‘Vriendentrouw’, een passende naam anno 1896, maar die vandaag de dag wat oubollig zou klinken. Crescendo is feitelijk Italiaans en komt van het werkwoord crescere wat 'groeien' betekent. In het algemeen betekent het: geleidelijk sterker wordend. Dat geldt zeker voor Crescendo, dankzij een aantal zeer gemotiveerde mensen die zich vele jaren voor 110% voor de vereniging hebben ingezet. De vereniging heeft altijd veel trouwe leden gekend en dan willen we toch enkele namen noemen van leden die inmiddels zijn overleden, maar die alle drie 60 jaar lid zijn geweest: Arie Huurman, Beerd Holstege en Gerrit de Korte. Het leuke is dat twee kinderen van Gerrit de Korte, Leo en Marja de Korte, inmiddels beiden 50 jaar muzikant zijn en nog steeds meespelen in/lid zijn van Crescendo. Zoals gezegd draait elke vereniging op vrijwilligers. Vrijwilligers waar je op kunt rekenen en vaak zijn het, het is niet anders, altijd dezelfde personen.
Crescendo was vroeger, zoals vele muziekverenigingen, een club die door de straten marcheerde en speelde, waarbij het hele dorp uitliep. Dat is helaas al lang verleden tijd. Van lieverlee gaven de verenigingen binnen concerten en uitvoeringen en dan ben je afhankelijk van muziekliefhebbers en (trouwe) donateurs. Die heeft Crescendo altijd gehad en heeft ze nog steeds. In de tijd van Vriendentrouw waren vaak complete gezinnen lid van de vereniging. Om maar enkele familienamen te noemen: Groen en Kraayenbos. Het ging vaak van vader op zoon, want op de zeer oude foto’s zien we uitsluitend mannen. Maar de emancipatie rukte op en zo kwamen er in de loop der jaren ook vrouwelijke muzikanten bij. Vriendentrouw deed mee aan concoursen, maar kreeg ook verzoeken om te komen ‘blazen’ voor bijvoorbeeld de IJsclub Bleiswijk, zoals op 9 januari 1924, tegen betaling van 35 gulden. Na een gedwongen stilte vanwege de Tweede Wereldoorlog werd de draad in augustus 1945 weer opgepakt.

Verschillende locaties

Eenmaal Crescendo geheten, ging het muziek maken door en werd de muziekvereniging uitgebreid met een toneelgroep en een drumband met majorettes. Vele malen hebben de majorettes door de straten van Bleiswijk geparadeerd, totdat de groep werd opgeheven. De drumband werd later omgedoopt in Slagwerkgroep Mi Ritmo, die nog steeds iedere week onder leiding van Richard van Baarle repeteert en gelukkig weer met wat jeugd is versterkt.
Crescendo geeft elk jaar twee uitvoeringen: een voor- en najaarsconcert. Vanwege corona kon dit in 2020 en misschien ook dit jaar niet doorgaan. Oefende de vereniging vroeger in een schuur van Piet Vos, naast de gereformeerde kerk, op een gegeven moment werd verhuisd naar gebouw de Vluchtheuvel dat inmiddels ook is verdwenen. Het huidige onderkomen is gevestigd in Cultuurcentrum ’t Web, Nachtegaallaan 4.
Zoals bij bijna iedere vereniging het geval is: er kwamen op een gegeven moment wat meningsverschillen, gekibbel over hoe het wel of niet moest gaan, waardoor in 2015 een aantal leden het lidmaatschap opzegde. De vereniging dunde flink uit en twee jaar geleden stapte het hele bestuur op. Een aantal leden pakte de draad kordaat op en een half jaar later was er een nieuw bestuur gekozen. Maar op het moment dat men de vereniging weer nieuw leven wilde inblazen, kwam corona en lag de boel een tijd gedwongen stil.

Toekomstgericht

We zijn inmiddels al weer anderhalf jaar verder en er hebben zich zestien nieuwe jeugdleden aangemeld. Zij worden intern opgeleid onder meer door de huidige dirigent van Crescendo, Anne Groenewege en door secretaris/trompettiste Annemarie Hulshof. Tevens wordt er vanaf september 2021 weer blokfluitles, de basis om later door te stromen naar het orkest, gegeven door het nu oudste lid Roos Huyers. Leerlingen spelen op de woensdagavond zelfs al mee met het orkest. Ook de bekende bingoavonden zullen vanaf oktober (mits de coronamaatregelen dit toelaten) weer worden gehouden.
Crescendo heeft een aantal jaren een aparte muziekgroep binnen de vereniging gehad, de Wijsbleikers, een looporkest dat optredens verzorgde bij evenementen zoals de Avondvierdaagse, Rolstoeltweedaagse, een lampionnenoptocht, of zelfs in Den Haag tijdens verkiezingscampagnes van politieke partijen. Deze groep staat al een poosje op non actief wegens te weinig muzikanten, maar zodra er genoeg animo voor is komen de Wijsbleikers weer in actie.

Hoogtepunten

Hoogtepunten zijn er genoeg geweest, maar soms zat het wel eens tegen, zoals bij de viering van het 110-jarig bestaan in 2006 in sporthal Rijneveen waar het licht vlak voor de pauze uitviel en alle bezoekers en muzikanten naar huis konden omdat heel Bleiswijk zonder stroom zat. Groot succes was ‘Maestro’, het evenbeeld van de toen bekende tv-uitzendingen, waar onder meer wethouder Simon Fortuyn en kunstenaar Stan Hill aan hebben meegedaan om te strijden voor de titel: wie is de beste dirigent. De finale daarvan was ook in Rijneveen en verliep uitstekend met honderden bezoekers. Het door Stan geschilderde en aan Crescendo geschonken doek hangt nog steeds in ’t Web. De vereniging bestond op dat moment 120 jaar. Zo zien we dat Crescendo het nog steeds, dankzij enkele doorzetters, heeft gered en dat er weer nieuw bloed door de aderen stroomt: de nieuwe jeugdleden zijn heel enthousiast en zorgen ervoor dat Crescendo er nog jaren aan zal toevoegen.
Dit najaar biedt Crescendo ook weer gratis proeflessen aan. Dus wil je graag kennis maken met een muziekinstrument? Neem even contact op en ze plannen een gratis proefles in. Ook aanmelden voor blokfluitlessen is mogelijk. Nieuwe leden zijn dus van harte welkom. De Slagwerkgroep Mi Ritmo oefent op de dinsdagavond en het orkest/harmonie op de woensdagavond, beide avonden vanaf 19.30 uur. Aanmelden als lid kan via www. crescendo-bleiswijk.nl.