Enthousiaste kinderen krijgen judoles tijdens Expeditie Lansingerland

Bergschenhoek - Op vrijdag 20 augustus kregen 15 enthousiaste kinderen een introductieles judo, georganiseerd door Joyus in Sporthal de Zijde. Ze leerden via spelletjes de basistechnieken van judo.

Op de groene mat stonden 15 kinderen van 4 tot 9 jaar te trappelen om aan de slag te gaan. Zij hadden zich via Expeditie Lansingerland ingeschreven voor deze les. De introductieles werd gegeven door Martijn van der Harst, ofwel meester Martijn van Joyus. Voordat hij de les begon benadrukte hij dat het bij judo belangrijk is om voor elkaar te zorgen en elkaar niet met opzet pijn te doen. Na de uitleg van de basisregels begon hij met het eerste spel: het commandospel. De kinderen moesten op zijn commando links of rechts draaien, rennen over de mat of op één been staan. Toen ze goed waren opgewarmd, was het tijd om de les te beginnen.

Beschermen en verdedigen

Binnen judo is het belangrijk om het hoofd te beschermen. Tijdens de les leerden de kinderen hoe ze het beste hun hoofd konden beschermen tijdens een val. In duo's gingen de kinderen tegenover elkaar zitten. Ze pakten elkaars witte judo-jas vast en duwden elkaar om. Tijdens het vallen was het de bedoeling dat de hun hoofd tegen hun borst hielden en met hun handen op de mat sloegen. Nadat ze dat meerdere keren hadden geoefend, onder toeziend oog van de ouders, was het tijd voor een wedstrijdje. Hier en daar klonk er gelach als er gewonnen werd. In het laatste kwartier deden ze het spel het moerasmonster waarbij de kinderen kruipend over de mat elkaar om moesten duwen. Toen meester Martijn drie keer in zijn handen klapte was de les afgelopen en konden de kinderen de judokleding weer inleveren en mochten ze samen met hun ouders naar huis.

Expeditie Lansingerland loopt nog tot zaterdag 28 augustus.