Huisvredebreuk op Het Hoge Land

CVV Berkel ontdaan over de brutaliteit van illegale bezoekers

Berkel en Rodenrijs - Waar samen sporten de afgelopen maanden bijna niet mogelijk was, wordt CVV Berkel de laatste maanden geconfronteerd met vreemde gasten op hun velden. Op verschillende zondagen neemt een aantal teams via een omweg bezit van de kunstgrasvelden van de zaterdagclub op sportpark Het Hoge Land. Dit tot ongenoegen van de leden die in verband met de coronamaatregelen al maanden geen wedstrijden mogen spelen. Handhaving door Boa's blijkt na verschillende meldingen vanwege capaciteitsproblemen niet mogelijk. Afgelopen zondag waren er weer wedstrijden.

Rien Kuyvenhoven

"Het is al weken aan de gang", weet Berkel-voorzitter Boris Wezenberg. "Drie weken geleden hebben we ons beklag hierover gedaan bij de coördinator van de boa's, maar die schermt met capaciteitsproblemen. En als de politie gewaarschuwd wordt, komen ze ook niet of veel te laat. Wij als vereniging doen er alles aan om ze buiten het sportpark te houden, maar doordat er bij onze buren (TOGB en HBR, red.) activiteiten zijn, weten ze via die verenigingen onze velden te bereiken. Wij vinden het een overheidstaak om te handhaven. Onze hekken gaan op slot en we hebben zelfs kinderen die er aan het spelen waren, weggestuurd. Onze velden zijn buiten de reguliere wedstrijden alleen toegankelijk voor leden (lees: jeugd) van CVV Berkel. Ik kan het wel begrijpen dat als er maar één Boa beschikbaar is deze niet tegen vijftig man kan optreden. Want brutaal zijn ze ook nog, dat hebben we zelf ondervonden via bedreigingen", aldus de eerste man bij de club die nu eindelijk eens op een luisterend oor van de handhaving hoopt.

Terughoudend

Wim van Dam, de onderhoudsman van de vereniging, bevestigt dat dit al maanden aan de gang is. Als een Boa aan de voetballers vraagt hoe het kan dat ze er spelen, wordt hij opgezadeld met het antwoord dat hij een KNVB official is. En ons wordt dan gezegd dat we dit zelf maar moeten oplossen. Ik noem dit terughoudend optreden. Maar het is niet alleen het voetballen op onze velden. Als je ziet wat voor blikjes, peuken en pakjes er achterblijven in en op de velden dan is dit een beschamende vertoning. Want wie ruimt de rommel op? De laatste zondag heb ik weer gebeld naar de handhaving en dan krijg ik als antwoord dat hij alleen is en dat de politie niet komt. Ook ik heb er begrip voor dat één Boa geen vijftig man van het sportpark kan verwijderen."

Janken

Ook de leden van de club voelen zich gepakt, omdat er het laatste jaar niet gevoetbald kon worden. Aad Bredius, al veertig jaar lid: "Bij ons als leden springen de tranen in onze ogen. Het zijn brutale mensen die gebruik maken van de velden wat niet is toegestaan. En waar uiteindelijk toch ook gehandhaafd zou moeten worden. Dit gebeurde ook toen de regels nog streng waren en sporten in een groep verboden was. Onze eigen leden mochten niets. Wel komen kijken of het clubhuis gesloten is, maar deze overtredingen worden niet aangepakt. Ik noem het huisvredebreuk. Als vereniging huren we de velden. Stel je voor dat er een ander in je huurhuis komt inwonen omdat jij toevallig een kamer over hebt. Het is ongelofelijk wat hier gebeurt. Zondag waren er vier elftallen met zelfs een scheidsrechter. Dit is toch te zot voor woorden!"

Reactie gemeente Lansingerland

Uiteraard is de gemeente Lansingerland om een reactie gevraagd. Via de afdeling communicatie laat de teammanager Veiligheid en Handhaving & APV schriftelijk weten dat ook de gemeente Lansingerland evenals de politie een beperkte handhavingscapaciteit heeft.
"Onze Boa’s nemen CVV Berkel mee in hun rondes. Als zij jeugd signaleren terwijl CVV gesloten is, spreken ze de jeugd aan, waarschuwen, sturen ze weg, of verbaliseren ze. Handhaving bij grotere groepen is écht een ander verhaal. Onze Boa’s moeten dan een openbare orde en veiligheidsinschatting maken, ook ten behoeve van hun eigen veiligheid. De afspraak is dat zij bij grote groepen de politie moeten alarmeren en hun komst moeten afwachten. De politie maakt vervolgens een eigen prioriteitenafweging", aldus de schriftelijke reactie.
Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat CVV Berkel op dit punt haar eigen boontjes moet doppen. Dat betekent iedere maandag zelf de rommel opruimen en de huur betalen terwijl ongenode gasten zonder iets bij te dragen gebruik van de velden maken.