Ook verdienstelijke wedstrijd van Demi Vollering

Chantal Blaak eerste in Vlaanderens Mooiste

Berkel en Rodenrijs - Voor Chantal van den Broek-Blaak ging een langgekoesterde wens in vervulling met haar zege in de Ronde van Vlaanderen. De 30-jarige renster van Boels- Dolmans uit Berkel en Rodenrijs reed zondag op de Oude Kwaremont, met nog 17 km te gaan, weg uit een eerste groep en kwam in Oudenaarde solo over de eindstreep.

Rien Kuyvenhoven

De van oorsprong Zuidlandse Chantal Blaak heeft al heel wat mooie overwinningen op haar naam staan. Werd wereldkampioene in 2017, twee keer Nederlands kampioene en ook al eens winnares van de Amstel Gold Race, de Ronde van Drenthe, Omloop Het Nieuwsblad en Gent-Wevelgem. In België zette zij, mede door het werk van de ploeg Boels-Dolmans, met de hoogste podiumplaats de kroon op het uitstekende werk van deze zondagmiddag. Boels-Dolmans, de ploeg van ondermeer Anna van der Breggen, hield voortdurend het tempo hoog en haalde de ontsnapte Annemiek van Vleuten terug. Van Vleuten schudde als één van de eerste toppers aan de boom door weg te rijden waardoor Chantal Blaak, zoals ze na de wedstrijd aangaf, even kapot zat. Europees kampioene Annemiek Van Vleuten ging aan op 27 km van de finish. Wereldkampioene Van der Breggen zette de achtervolging in, maar eenmaal bij Van Vleuten hield ze de benen stil. Dat deed Van Vleuten toen ook maar. Daarna was het de beurt aan Blaak en haar demarrage bleek, mede dankzij de hulp van Van der Breggen en Pieters (die de sprint om de tweede plek won), beslissend. "Het was alles of niks", glunderde Blaak."Ik was best wel kapot in die groep, maar toen ik om me heen keek, zag ik dat iedereen dat was."
Op de Oude Kwaremont, met nog 17 kilometer te gaan, ging ze er alleen vandoor. “We zaten er op dat moment nog met zijn vieren bij, dus dan kunnen we het spel ook gewoon spelen. Als je dan voorop rijdt, kun je maar een ding doen en dat is zo hard mogelijk blijven rijden.”
Bovenaan de Paterberg, de laatste klim, begon de Berkelse erin te geloven. Mede toen ze hoorde dat Anna van der Breggen en Amy Pieters achter haar zaten om de boel af te stoppen. Het was voor haar een kwestie van zo hard mogelijk doorrammen.
Met haar zege bezorgt Chantal Blaak, die donderdag 31 jaar wordt, zichzelf alvast een mooi cadeau. Dit mede omdat ze haar zinnen had gezet om ook eens de Ronde van Vlaanderen op haar naam te schrijven.

Vollering

Een mooie bijkomstigheid voor onze regio is, dat ook Demi Vollering (23) weer van zich liet spreken. De kwekersdochter uit Berkel en Rodenrijs, die volgend seizoen ploeggenoot wordt van Chantal Blaak, kwam tot een uitstekende prestatie met een zevende plaats in de Hoogmis van Vlaanderen. Vollering rijdt nog bij Parkhotel Valkenburg. Het contract is in goed overleg ontbonden. Naast Blaak en Vollering zal ook toprenster Anna van der Breggen volgend seizoen bij de nieuwe ploeg van SD Worx gaan rijden.