Jan van der Lugt verlaat CVV Berkel voor een nieuwe trainerscursus

Berkel en Rodenrijs - Hij heeft lang moeten wachten op toelating tot de voetbaltrainerscursus UEFA A. Het wachten kreeg afgelopen week zijn beloning, waardoor Jan van der Lugt (43) CVV Berkel na vijf jaar gaat verlaten. De Berkelse zaterdag tweedeklasser zal moeten uitzien naar een nieuwe oefenmeester.

Rien Kuyvenhoven

Hij had ook graag eerder geweten dat hij was toegelaten tot de nieuwe trainerscursus. Wetend dat de club, waar hij zijn eerste voetbalstappen heeft gezet, nu nog op zoek moet naar een nieuwe trainer. Vijf jaar, met tussendoor de coronajaren, was hij werkzaam op sportpark Het Hoge land, eerst bij de jeugd.
Jan van der Lugt - in het bezit van zijn TC-2/UEFA B diploma van de KNVB - volgde destijds bij Berkel trainer Cor den Daas op. Hij voetbalde destijds zelf nog in het eerste. In het verleden, na zijn jeugdjaren bij Berkel, kwam hij onder meer uit voor Barendrecht, JAC (samen met SV'35 nu SVC'08), Excelsior Rotterdam en TOGB. Uiteindelijk keerde hij terug bij de club waar hij ooit begon met voetballen. Van der Lugt trainde in het verleden succesvol de jeugd van Berkel, werd trainer van het tweede en assistent van Cor den Daas. Met zijn aanstelling als hoofdtrainer van Berkel ging voor hem een wens in vervulling. Waar veel voetballers moeite hebben met hun afscheid en de overstap naar het trainerschap groeide Van der Lugt in het trainersvak. Bij zijn aanstelling als hoofdtrainer zei hij zich geen voetballer meer te voelen."

Blij

Van der Lugt zegt zich met de toelating tot de nieuwe cursus te verheugen op deze volgende stap in het trainersvak. "Ik ben blij dat ik ben toegelaten. Maar het is bijna onmogelijk dit te combineren met het trainen van een club. Je moet privé ook nog wat ruimte overhouden. Maandag is de opleidingsavond voor deze cursus. Daarnaast zal ik twee dagen stage moeten lopen bij een club die minstens vierde divisie speelt. Dan moet je ook op de wedstrijddagen aanwezig zijn. Er gaat veel tijd in zitten."
De opdracht is ook stage te gaan lopen bij een hoger club spelende club. Voor mei zal Van der Lugt moeten weten bij welke club hij die mogelijkheid krijgt. "Ik ben daar niet pessimistisch over. Ik heb aardig wat contacten. De cursus start in juni en zal waarschijnlijk een heel seizoen in beslag nemen." Dat hij er zin en vertrouwen in heeft, mag duidelijk zijn.