Joshua Eijgenraam verdient een contractverlenging bij Excelsior

Berkel en Rodenrijs - Excelsior Rotterdam en Berkelaar Joshua Eijgenraam hebben overeenstemming bereikt over het verlengen van zijn nog doorlopende contract. De 20-jarige middenvelder zet zijn handtekening onder een nieuwe overeenkomst tot en met medio 2025. Na zijn doorbraak in het promotieseizoen betekent de contractverlenging van Eijgenraam dat hij twee jaar langer in Kralingen zal verblijven.

Rien Kuyvenhoven

Het huidige contract van ex TOGB-er Joshua Eijgenraam liep tot 2023. Afgelopen seizoen maakte de middenvelder met een jeugdcontract zijn officiële debuut in het profvoetbal en was het merendeel van de wedstrijden basisspeler bij de club waar hij al op jeugdige leeftijd was gaan spelen en steeds hoopte op een echte doorbraak. Hij groeide al snel uit tot vaste waarde in het elftal van Marinus Dijkhuizen. Met Eijgenraam in de basis promoveerde Excelsior naar de eredivisie het afgelopen seizoen.
Technisch manager, Niels van Duinen, van de Rotterdamse club is op de site van de club heel duidelijk over deze stap van zijn club: "Het verlengen van het contract van Joshua is een beloning voor de ontwikkeling die Joshua afgelopen seizoen heeft doorgemaakt. Ook voor hem is het mooi dat hij zijn ontwikkeling volgend seizoen kan voortzetten op eredivisieniveau en dat hij dat bij Excelsior Rotterdam kan doen. Wij spreken het vertrouwen in Joshua uit dat hij dit ook in de toekomst doorzet en op Eredivisieniveau zijn voetbalkwaliteiten laat zien.”
Voor Excelsior Rotterdam geldt dat de club zich met de verlenging verzekert van een langer verblijf van een jeugdtalent in het eerste elftal. "Wij streven er altijd naar dat talent zich kan ontwikkelen. Dat platform zijn en bieden wij ook als club. Zo hebben meerdere spelers de afgelopen jaren de stap gemaakt naar het eerste elftal. Wij stimuleren vele jeugdspelers ook om dit pad te gaan bewandelen in de nabije toekomst’’, sluit Niels van Duinen af.

Trots

Voor de inwoner van Berkel en Rodenrijs is het een mooi compliment dat zijn in 2021 getekende contract al na één jaar wordt verlengd. In het bijzijn van zijn familie tekende het jeugdexponent zijn contractverlenging.
"Dit is echt loon naar hard werken voor mij. Als je ziet hoe het seizoen voor mij is verlopen. Ik heb echt een goede ontwikkeling doorgemaakt en zelfs een basisplek veroverd. Ik kan er onwijs trots op zijn dat ik mijn contract nu tot 2025 heb kunnen verlengen’’, luidt de eerste reactie van Eijgenraam.
Onverwachts? "Nou niet helemaal", weet hij te melden. "Na afloop van het seizoen werd al gezegd dat er een gesprek hierover zou plaatsvinden. Maar er was nog niets concreets. Het was wel een jaar waarin veel gebeurd is en ik veel speelminuten mocht maken". Eijgenraam speelde het afgelopen seizoen meer als twee derde van de wedstrijd in de basis. "Een paar wedstrijden niet omdat de trainer (Marinus Dijkhuizen red.) iets anders wilde proberen".
Voor een groot deel van de selectie van Excelsior gloort een debuut in de eredivisie, als het seizoen van start gaat met een uitwedstrijd tegen SC Cambuur. Daarmee komt een droom van velen uit.
Nog niet eens zo gek lang geleden stond Joshua Eijgenraam bij de uitgang van de Albert Heijn, waar tientallen kinderen zich jaarlijks ophopen om mensen met een volle boodschappenkar om voetbalplaatjes te smeken. Vaak was het een beproefd recept: moeder Eijgenraam struinde de schappen af voor het avondeten, terwijl zoon vurig hoopte op stickers.
Eijgenraam zegt nooit te zullen vergeten hoe het slot van het seizoen tot stand kwam met als hoogtepunt de wedstrijd tegen het Haagse ADO die een wel heel grillig verloop had en waar Excelsior uiteindelijk met gepaste trots uit deze tweekamp kwam.

Uitdaging

Voor Eijgenraam geldt dat hij na zijn debuutseizoen in de Keuken Kampioen Divisie meteen een stap hoger mag gaan voetballen. "Het voetballen in de Eredivisie is voor elk klein jongetje natuurlijk een droom, maar ik weet ook dat het voetbal op dat niveau nu eenmaal anders is. "Dat er net iets meer wordt gevraagd van een speler en die uitdaging ga ik natuurlijk graag aan. Aankomend seizoen wil ik laten zien wat ik op Eredivisieniveau kan doen. En ik mag niet vergeten dat de spelers mij ook het afgelopen seizoen fantastisch hebben geholpen. Zonder anderen te kort te doen zeker de jongens met routine zoals aanvoerder Reduan Yaakoubi en Sven Nieuwpoort. Op hun advies was het rustig blijven en voor de makkelijkste oplossing zoeken en hierna als het goed gaat meer risico nemen. Ik wil mijn waarde laten zien voor het elftal. Als ik dan misschien nog een stap kan maken, dan zou dat mooi zijn. Dat platform biedt de club ook", aldus Eijgenraam. Het werd uiteindelijk nog een groter feestweekeinde voor de club. Excelsior heeft haar rentree in de eredivisie gemaakt. De Rotterdammers openden met een knappe zege op Cambuur. In Leeuwarden werd het 0-2.