Schone kleedkamers zijn niet vanzelfsprekend

Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend. Zaterdag een potje voetballen en omkleden en douchen in schone kleedkamers. Maar niets is minder waar. Ook voor het schoonmaken van de kleedkamers en de rest van het clubgebouw zijn vrijwilligers nodig.

Binnen CVV Berkel bestaat de groep schoonmakers uit clubmensen die in de anonimiteit twee ochtenden (maandag en vrijdag) met bezem, een mop en een boenmachine alles weer in het reine brengen. Ze zijn niet altijd in volle bezetting. Want ook hier is er af en toe iemand ziek, zwak of misselijk waardoor op de rest van de groep een extra beroep wordt gedaan. Vuilniszakken legen, een boenmachine bedienen, het meubilair op zijn plaats zetten en de keuken weer toonbaar maken. Maar ook het schoonmaken van de toiletten, de bestuurs- en commissiekamer behoort tot het werk van deze groep mensen die voornamelijk uit gepensioneerden en/of oud-voetballers bestaat.
In de gang en in de kleedkamers viert het waterballet hoogtij. Slangen, boenders, trekkers, je moet het van afstand aanschouwen om niet 'per ongeluk' zelf natte voeten op te lopen want een slang kan wel eens een onverwachte kronkel maken...

Gevonden spullen

Als je ziet wat er soms allemaal achterblijft na een zaterdag, de schoonmaakploeg kijkt er niet meer van op. Een verzameling lege flesjes, achtergelaten in de kleedkamers, drinkpakjes, een rondslingerende handdoek, hier en daar een voetbalkous tot zelfs een vuile onderbroek. Ze belanden in een doos met gevonden spullen.
De onderhoudsploeg heeft ook altijd wel wat te doen. Zo zijn de haken in de kleedkamers een gewild object voor vernieling. Twee nieuwe pluggen en schroeven, en klaar. Een bord dat moet worden opgehangen in het clubhuis wordt met de nodige fantasie op de bankschroef in elkaar gezet. Zo is er voor iedereen wat wils. "En als dit niet zo zou zijn", zegt een voorman van het onderhoud, "verzinnen we wel iets ter plekke. Hier is altijd wat te doen."

Nieuwe vrijwilligers

De groep vrijwilligers, en voorheen ook anderen, is begonnen na de opening in 2003 van Berkel's derde clubhuis de Verlenging. De laatste jaren zijn enkele zeer trouwe leden van deze unieke club vrijwilligers weggevallen. Chiel van den Bulk, Aad Struyk en Jan van Eck, mensen van het eerste uur, zijn inmiddels overleden. Een van de oudgedienden hoopt op nieuwe vrijwilligers. "Kom er bij, voor iedereen is hier wel wat te doen. Het gebouw staat er al een aantal jaren. Dus een paar handige handjes voor onderhoudsklussen zijn welkom. Het sociaal gebeuren doet de rest. En het is misschien goed te weten dat het geen probleem is als je een keer niet kunt."