Plannen voetbalpiramide kunnen goed uitpakken voor TOGB

Berkel en Rodenrijs - De KNVB heeft deze week plannen kenbaar gemaakt de voetbalpiramide wederom op de schop te gooien. De invoering van een vierde divisie en het spelen om de algehele amateur titel moeten de spanning in de hoogste (lees tweede divisies) verhogen. Voor deze regio kan dit van invloed zijn voor TOGB dat onlangs al een protest heeft laten horen dat overstappen horizontaal van hoofdklassers niet wordt toegestaan na het seizoen 2022/2023.

Rien Kuyvenhoven

Een ander plan van de voetbalbond is om de eerste vier of zes ploegen in de tweede divisie in de toekomst te laten spelen om de Algehele Amateurtitel. Dit om de spanning in deze competitie, waarbij de kampioen niet promoveert, te waarborgen en de clubs alsnog een toegift te geven na de reguliere competitie. Het plan is de huidige vier hoofdklassen (twee op zaterdag, twee op zondag) om te vormen naar een nieuwe op te zetten vierde divisie. Divisies worden ook ingedeeld met een mix van ploegen uit het zaterdag- en zondagvoetbal en wat voor de clubs nog aantrekkelijker is, een regio indeling van die vierde divisie waardoor verre en dure reizen kunnen worden vermeden. Dat betekent dat het onderscheid tussen specifieke zaterdag- en zondag klasse zal verdwijnen en de clubs onderling zullen moeten uitmaken op welke speeldag een wedstrijd zal plaats vinden. TOGB dat bij monde van bestuurslid technische zaken Izaak Havenaar al niet blij was met eerdere plannen voor horizontaal overstappen, waar de hoofdklassers, ook TOGB, buiten de boot zouden vallen, lijkt zich wel te kunnen vinden in deze plannen. Havenaar: "Dit zou mooi zijn en terecht".

Versterkte degradatie

De KNVB gaat naast invoeren van de vierde divisie ook kijken naar de competities op districtsniveau. Momenteel bestaat er in de voetbalpiramide een strikte scheiding tussen het zaterdag- en zondagvoetbal. Dart zou de KNVB in de toekomst willen veranderen.
In de nieuwe piramide zijn dan acht eerste klassen (nu 11) en zal er zodoende versterkte degradatie plaatsvinden. De tweede klassen (16), derde klassen (32), vierde klassen (64) en de vijfde klassen (58) zouden dan eveneens met versterkte degradatie op peil moeten worden gebracht.
De KNVB daarover: "De enige wijze om de versmalling van de piramide te realiseren, is het uitvoeren van versterkte degradatie. Voor de clubs in kwestie natuurlijk niet leuk, maar wel cruciaal om het fundament van de piramide voor langere periode te verstevigen".