Al doet de kop boven dit stukje anders vermoeden, deze tekst gaat niet over bomen of over een bos. Nee, ik zie door de bomen het bos niet meer. U nog wel?
Vrijdag maakten demissionair minister-president Rutte en zijn collega De Jonge de nieuwe coronamaatregelen bekend. En dat zijn er nogal wat. In allerlei soorten en maten.
Wie een evenement, activiteit of bijeenkomst organiseert zal zich eerst goed in de regels moeten verdiepen alvorens te besluiten of de plannen haalbaar zijn.
Al die regels zijn er mede de oorzaak van dat de ene bijeenkomst of activiteit niet en de andere happening wel doorgaat. Bij sommige afgelastingen denk je 'Waarom? Zet je er niet te snel een streep door?' en bij aankondigingen van evenementen die wel doorgaan vraag je je soms af of het wel verantwoord of zelfs toegestaan is.
Toch was het de bedoeling van het kabinet om duidelijk te zijn en daarom één lijn te trekken als het gaat om bijvoorbeeld het toelaten van publiek bij buitensporten. Die 'duidelijkheid' betekent dat je als ouder niet om kwart voor negen 's ochtends langs de lijn van het sportveld mag staan om je zesjarig zoontje of dochtertje aan te moedigen. Maar wel, zoals ik velen hoor zeggen, naar de volle bios mag gaan.
De ene bingo- of kaartmiddag gaat wel door, de andere niet. Voor organisatoren is het een hele klus om te voldoen aan alle maatregelen. Vaak een reden om de boel af te zeggen. Ze zien gewoon door de bomen het bos niet meer.
Misschien is het nodig te veranderen in een testmaatschappij, wel of niet gevaccineerd. Gewoon je een paar keer per week (laten) testen. Zou dat misschien het verschil kunnen maken?

Annette Docter