Geslaagde Open Viskampioenschappen van Lansingerland

Berkel en Rodenrijs - Ook al waren ze er op voorbereid, ze hoefden de grote paraplu niet op te zetten, want het bleef droog al stond er wel veel wind. Zaterdag 12 september vonden de Open Kampioenschappen Lansingerland plaats aan de Berkelse Plas. "We hebben vandaag 25 deelnemers", vertelt organisator Frits Schouffloer uit Berkel en Rodenrijs.

John Hofman

De winnaar van vorig jaar, Jan Benard, moest deze dag zijn wisselbeker verdedigen, maar dat is hem niet gelukt, want er kwam een andere winnaar uit de bus. Henk Hendriksen haalde een aantal vissen boven water met een totaal gewicht van 7283 gram. Jan eindigde nu op de tiende plaats. Het ging niet om wie de grootste vis aan de haak zou slaan, maar om het gewicht van alle gevangen vissen bij elkaar. Een echte oorzaak is niet te noemen, maar zaterdag wilden de grote vissen niet bijten. Over het algemeen werden wel kleine visjes naar boven gehaald, maar ja, als je er heel veel vangt dan gaat het totale gewicht wel heel langzaam omhoog.
De club deelnemers viel onder de overkoepelende organisatie, de SVBD (SportVisserij Belangen Delfland) die 13.000 leden telt, maar er waren ook nu weer deelnemers die lid zijn van Groot Rotterdam (15.000 leden). De vroegere visvereniging in Berkel en Rodenrijs, De Ruischvoorn, is daar destijds in opgenomen.
"Omdat ik zelf in Berkel en Rodenrijs woon, heb ik de organisatie op me genomen", vertelt Frits. "Ik doe het graag voor de mensen. Volgend jaar ga ik waarschijnlijk ook een jeugdwedstrijd organiseren."
Er werd zaterdag, en dat was een voorwaarde, uitsluitend met de 'vaste stok' gevist, wat inhoudt dat er geen werphengels mochten worden gebruikt. Een hengel, kort of lang (de meeste waren lang) zonder molentje.
Naast de jaarlijkse wedstrijd om de wisselbeker en enkele waardebonnen was er deze keer een extra poll uitgeschreven waarvoor kleine geldbedragen beschikbaar werden gesteld. Meer kans dus voor de deelnemers om iets te winnen. Hengelsport Oostland in Bleiswijk deed er nog een schep(net)je bovenop en stelde wat extra artikelen beschikbaar.
Langs wat deelnemers lopend, kwamen we vader en zoon Bosman tegen. 'Hij krijgt het met de paplepel ingegoten', zeggen we dan. Zoontje Pim, nog maar net vier jaar geworden, mocht mee met vader Paul. Ze wisselden elkaar af, want vier uur achtereen vissen was iets te veel voor de kleine. Hij deed het prima, al snel haalde hij een paar visjes uit het water. Turend naar de dobber, soms wat afgeleid door al het visgerei, inclusief alle soorten maden en visvoer om hem heen, sloeg hij ze aan de haak. Dit wordt zéker een echte sportvisser. Zo vader, zo zoon: pa Bosman vist ook al vanaf zijn zesde. Jong geleerd, oud gedaan!

Uitslagen (eerste drie:)

1. Henk Hendriksen 7283 gram (wisselbeker),
2. Ruud Kwakernaak 5480 gram,
3. Ronald de Goed 5360 gram.