Manon Spruit groeit uit tot trainer/coach van de Belgische schaatsters

Lansingerland – Ze telt pas 24 lentes, kreeg het schaatsen goed onder de knie als lid van Schaatsvereniging Lansingerland en begon al op haar dertiende met training geven aan de jeugd. Manon Spruit glundert als het over schaatsen gaat en daar heeft ze alle reden voor. Komend seizoen wordt ze de trainer/coach van de dames schaatsploeg van België.

Trees Borkus-Henskens

Vanuit haar woonplaats Zevenhuizen reisde Manon als klein spruitje wekelijks naar Zoetermeer waar zij lid was van IJVZ. Daar werd de basis (en de liefde) gelegd voor de schaatssport. In 2013 maakte ze de overstap naar Schaatsvereniging Lansingerland, ging ze hier ook training geven aan de jeugd, richtte zij de jeugdafdeling SummerKids op en sinds drie jaar traint ze daar de Masters. Als een klaterende waterval vertelt ze vol enthousiasme hoe haar loopbaan zich in de achterliggende jaren heeft uitgerold en ze zich op meerde vlakken verder wist te ontwikkelen.

Zwemmen, schaatsen en trainen

“Als ik kijk naar hoe ik ooit begon dan zie ik nog mijn ouders staan die heel fanatiek zijn. Zij filmden me als ik aan het schaatsen was en vervolgens keken we samen de film thuis terug. Ik wist precies wat wel en niet goed was en coachte mezelf; het zat er dus al jong in. Thuis hielden we van schaatsen, iedere wedstrijd stond aan. Toen ik lid werd van de ijsclub is mijn vader ook gaan schaatsen en heb ik hem dus wel aangestoken met mijn ‘schaatsdrift’.’’
Na de middelbare school volgde Manon de MBO studie Sport en Bewegen met specialisatie Bewegingsagogie in Delft en haalde binnen deze opleiding ook haar diploma zwemonderwijzer. Ze geeft bij Sport Stichting Zuidplas onder andere zwemles aan kinderen en volwassenen en tevens coördineert ze de zwemlessen op de locatie Moordrecht. Vervolgens startte ze de opleiding trainer/coach niveau 4. Hierdoor kwam ze terecht bij Schaatsacademie NoordWest, een opleidingsinstituut voor de beste schaatsers. Toen zij na twee jaar in 2019 haar diploma in ontvangst mocht nemen was ze de jongste van Nederland. Stralend: “Ik zat daar ineens met mijn schaatshelden van vroeger in de klas; met toppers als Diane Valkenburg, Wouter Oldeheuvel, Simon Kuipers, Annette Gerritsen. Er is nog een opleiding topcoach niveau 5 en die hoop ik ooit ook nog een keer te doen!”
Op dit moment studeert Manon in België Sport en Bewegingskunde op Hogeschool Thomas More. Haar droom is om als coach sporters op het allerhoogste niveau naar topprestaties te begeleiden. Zelf schaatst ze nu niet meer. “Dat paste niet meer in mijn programma van trainer/coach. Bovendien kon ik niet zo goed met de wedstrijdspanning rondom een wedstrijd omgaan. In de rol van coach vond ik meer plezier dan de wedstrijd zelf te moeten rijden.”

Kansen

Om een betere trainer/coach te worden zocht ze een opleiding die bij haar paste. Die vond ze in België. “Ik kies per jaar de vakken die ik kan doen en reis gemiddeld twee keer per week naar het Belgische Turnhout. Toen ik, voor mijn studie, afgelopen jaar stage moest gaan lopen kon ik bij de KBSF (Koninklijke Belgische Snelschaats Federatie en vergelijkbaar met de KNSB)) terecht voor mijn stage. Tijdens deze stage mocht ik zelf kiezen wat ik wilde ontwikkelen binnen de Belgische schaatssport. Ik besloot mijzelf te richten op de opleiding van de jeugd. Daar begint je ontwikkeling van je sport tenslotte. Hieruit is het ‘Skills Attest’ ontwikkeld, samen met ook veel input van de voorzitter van de KBSF, Corné Lepoeter. We hebben een boekje gemaakt voor kinderen met daarin zes levels hoe ze goed kunnen leren schaatsen. Voor elk kind dat in België schaatst ligt vanaf komend seizoen een Skills Attest klaar. Ik hoop natuurlijk dat er ooit – misschien al tijdens de Olympische Spelen 2032 – een klein pupilletje van nu die ooit met mijn Skills Attest heeft leren schaatsen daar aan de start staat.”
De studie in België duurt nog een jaar, maar komend seizoen gaat Manon samen met Simon Kuipers – hoofdcoach van de Thialf Academy – voor de KBSF ook aan de slag als trainer/coach van de Belgische damesploeg. “De dames trainen binnen de Thialf Academy en ik sluit als coach van de KBSF twee keer per week aan. We hopen dat er in de toekomst meer middelen komen om het programma van de dames nog verder te kunnen verbeteren. De Belgische schaatsdroom is om er te staan met de dames op de Olympische Spelen van 2026 in Milaan; ik hoop dat ik hier als coach mijn steentje aan kan bijdragen.”
Manon en Simon begeleiden komend seizoen een team van drie dames, want schaatsen is nog een kleine sport in België. “Drie skeeleraars die twee jaar geleden zijn overgestapt naar het ijs. We hopen dat er meer dames bijkomen en we mensen kunnen inspireren. Ik zie veel potentie en ik zal ongetwijfeld de Nederlandse schaatsliefde overbrengen. België telt op dit moment twee lange baanverenigingen en zes shorttrackclubs, maar als het Skills Attest gaat werken en de prestaties van de Belgische schaatsers zich verder ontwikkelen, hopen we dat die clubs snel groeien en op professionele wijze stappen kunnen maken. Vlaanderen telt dertien kleine baantjes (ijshockeybaantjes) en Wallonië drie. Inmiddels liggen er plannen klaar voor een 400m baan.”

Tabé

Als Manon in België aan de slag gaat stopt haar trainingswerk voor Schaatsvereniging Lansingerland. “Dan ben ik veel weg, dus ik moest keuzes maken. Zo lang het te combineren is blijf ik wel in de zomermaanden training geven, maar de club is op zoek naar een opvolger.” Want een deel van haar tijd besteedt de sportieve ‘duizendpoot’ ook aan haar vorig jaar opgerichte eigen bedrijf Spruit Sportcoaching met daarin coaching, sportpresentaties verzorgen en mensen inspireren. “Ik vind het mooi een aandeel te mogen hebben in ‘een weg ergens heen’ of dit nou bij een topschaatser is of een kind dat zijn A-diploma haalt. Bezig zijn met sport, op wat voor niveau dan ook, is echt het mooiste wat er is.”