"Ik kreeg zelfs de wedstrijdbal"

Nils van Kampen maakt debuut in Eredivisie

Berkel en Rodenrijs - Voor assistent-scheidsrechter Nils van Kampen (26) kwam zaterdag 30 november zijn debuut in de Eredivisie. De inwoner van Berkel en Rodenrijs was één van de assistenten van arbiter Jeroen Manschot bij het duel tussen Heracles Almelo en ADO Den Haag. Vijf seizoenen geleden, 2014-2015, trad Nils van Kampen toe tot de groep TTBV (Talenten Traject Betaald Voetbal). Het was die zaterdag tevens tien jaar geleden dat Van Kampen als assistent-scheidsrechter voor het eerst actief was bij zijn club BVCB.

Rien Kuyvenhoven

De wedstrijd tussen Heracles Almelo en ADO Den Haag had een einduitslag van 4-0. "Een terechte uitslag", aldus de assistent. Was hij zenuwachtig? "Misschien een beetje gespannen. Dinsdag krijg je je aanstelling dus kijk je er wel de hele week naar uit. Plus dat je op zo'n dag wat familie en vrienden op de tribune weet. De voorbereiding was niet anders dan in de Keukenkampioen Divisie of de Eerste Divisie. Maar nu krijg je wel te maken met de VAR en daar zijn ook protocollen voor."

Profcompetitie

Al na anderhalf seizoen in het eerder genoemde traject werd Nils van Kampen beloond voor zijn harde werken met zijn debuut in het betaalde voetbal. Op 7 maart 2016 maakte hij bij de wedstrijd Jong PSV – Fortuna Sittard zijn eerste minuten als assistent-scheidsrechter. Aan het einde van dat seizoen promoveerde Van Kampen naar de ‘Masterclass Betaald Voetbal’. Tussendoor kreeg hij ook andere wedstrijden, waaronder wedstrijden in de ‘grote’ KNVB Beker (acht duels), maar ook ontmoetingen in de profcompetitie in België (vier duels).

Video-arbiter

Met de invoering van de VAR werd Nils van Kampen ook opgeleid om als videoscheidsrechter op te treden. Sinds eind vorig seizoen werd hij aangesteld als AVAR (Assistent-VAR) en inmiddels is hij al acht wedstrijden als AVAR opgetreden in de Eredivisie. Na tachtig wedstrijden in de Eerste Divisie, kreeg Nils van Kampen het bericht, dat hij afgelopen zaterdag zijn debuut mocht maken als assistent-scheidsrechter in de Eredivisie op ‘Erve Asito’, het onderkomen van Heracles Almelo. Deze wedstrijd stond onder leiding van Jeroen Manschot. En ook de tweede assistent was geen onbekende voor de Berkelaar. "Dat geeft al bij voorbaat een stukje vertrouwen", aldus Van Kampen.
Voor de arbiters die op dinsdag hun aanstelling krijgen blijft het iedere week weer een verrassing waar ze in het weekeinde mogen aantreden en met wie. "Mij maakt het niet uit waar en met wie. Deze wedstrijd was het in ieder geval genieten. De ontvangst bij Heracles was top en intern was er iets geregeld omdat dit voor mij de eerste keer was. En na afloop mocht ik de wedstrijdbal in ontvangst nemen. Via wedstrijdbeelden, er was bij het derde doelpunt twijfel over een situatie, was er na afloop de bevestiging dat ik het goed had gezien. Dat is natuurlijk ook leuk. Trouwens het waren twee sportieve ploegen en dan geeft je zo'n afloop je als arbitraal trio ook een goed gevoel."