Voorzitter Ronald Helder: iedereen stond toen om ons heen, maar nu?

BVCB wacht op kleine handreiking gemeente Lansingerland

Bergschenhoek - Het is inmiddels alweer bijna een jaar geleden dat de kantine van BVCB door een brand werd getroffen. Er is sindsdien veel gebeurd. Hiervan is de sloop het meest zichtbaar. Niet zichtbaar, maar zeker zo belangrijk is het vele werk wat is verricht in de voorbereiding op een nieuw clubhuis. BVCB-voorzitter Ronald Helder (53) en zijn medebestuursleden hebben financieel nog enkele plooitjes glad te strijken. "Een handreiking van onze gemeente zou niet misstaan", aldus de inwoner van Bergschenhoek. "We willen toch de sportiefste gemeente van Nederland genoemd worden?!"

Rien Kuyvenhoven

"Laat het alstublieft geen jammerverhaal worden", is de oprechte opmerking van de voorzitter van de Bergschenhoekse voetbalclub, "want er zijn veel stappen gezet." Stappen die hem zeker niet allemaal meegevallen zijn na het debacle van een jaar geleden. Helder somt het allemaal moeiteloos op: De Ronde Tafel, de Lions en de diverse acties van zowel leden als sponsoren hebben de club veel goed gedaan. "Mooie initiatieven", is hij kort maar duidelijk. "In het begin vraag je je af hoe je hier uit denkt te komen. Beide partijen (BVCB en de verzekeringsmaatschappij, red.) moesten een jurist inschakelen voor wat betreft de uitkering. We kwamen in omstandigheden terecht die energie vreten. Denk aan het recht van opstal, een kwestie waar we gelukkig via de juridische weg uitgekomen zijn, wel met de nodige kosten."

Functioneel

Na het inventariseren van wensen, eisen en andere ideeën is er een Plan van Eisen bij de architect en bouwbedrijf Batenburg neergelegd. Tijdens de laatste ALV zijn de eerste schetsen van het nieuwe clubhuis getoond. "Een mooie architectuur is aantrekkelijk, een groot aantal en functioneel in te vullen ruimtes zijn dat even zo. Dit alles heeft echter ook een prijs, een prijs die na de eerste tekeningen en begrotingen boven de mogelijkheden lag", vertelt Helder. "Het bestuur heeft vervolgens gevraagd om het pand 'eenvoudiger' en kleiner te maken, zodat de kosten beheersbaarder zouden worden. Dat de kosten voor nieuwbouw hoger uitvallen dan het bedrag dat door de verzekering wordt uitgekeerd, zal geen verrassing zijn. Door de gestegen bouwkosten, denk aan personeel, materiaal en eisen op het gebied van verduurzaming, moet je soms een stapje terug doen. Op 12 december hebben we als bestuur de leden uitgelegd wat de stand van zaken is en wat we gaan doen. Dat zal over enkele weken weer gebeuren want we hebben zeker nog plannen, zoals een grote veiling en het verkopen van obligaties."

De gemeente

Het bestuur van BVCB heeft inmiddels ook een gesprek met de gemeente Lansingerland gehad. "Ik begrijp ook wel dat de gemeente ons niet zomaar een ton kan schenken - het bedrag dat we tot nog toe te kort komen om met het verzekeringsgeld een clubhuis van gelijke omvang te herbouwen", zegt Helder. Maar er zijn volgens hem best wel mogelijkheden iets te doen. "We hebben vernomen dat in omliggende plaatsen veelal iets gedaan wordt voor een club of vereniging die getroffen is door een grote brand. Een subsidie voor verduurzaming en ook een derde deel van de bouwkosten zouden voor een vergoeding in aanmerking komen. Het in orde maken van de wal op ons sportpark zou een gift naar al onze leden zijn. Want wij kunnen onze leden niet om geld blijven vragen, zij zijn al benaderd om een gift van vijftig euro te schenken. Uiteindelijk zou het om een bedrag van slechts één zestiende deel van de hele begroting gaan. Wat we van de wethouder te horen kregen is een aanbod voor een lening. De voorwaarden waren nog niet bekend. Ik hoop dat de gemeente de toezegging direct na de brand van 'we gaan jullie helpen' zal waarmaken. Wat dat betreft was dat telefoontje in december over een lening een tegenvaller. De wethouder noemde het zelf ook goed en slecht nieuws."

Verantwoord

Niet dat de Bergschenhoekse voorzitter de moed heeft verloren. Maar het valt de leden en hem zwaar, dat ze zich zo tien maanden lang op de huidige accommodatie hebben moeten behelpen. "Ik had op een paar stapjes meer gehoopt. Het is niet voor de luxe. Alles van de club is weg en er zijn veel mensen die veel doen en in galop meelopen. Maar er moet nog veel gebeuren de komende tijd willen we verantwoord iets nieuws neerzetten. De benodigde investering is ongeveer 1,6 miljoen euro, hiervan komt ongeveer 1,3 miljoen euro uit de verzekeringsuitkering, subsidies, acties en uit een zeer aantrekkelijk obligatieplan. Met de financiering door obligaties wordt een dubbel doel nagestreefd. BVCB kan de investering doen door geld te lenen tegen een lager rentepercentage dan bij de bank. Het voordeel voor de leden is een hoger rentepercentage dan bij de bank. De obligaties worden uitgegeven ter grootte van 500 of 1.000 euro. De rentevergoeding is maar liefst vier procent!"
Heeft u belangstelling, geef dit dan door aan Gerard Lexmond via glexmond@salutisbv.nl.