Promotie voor jeugdteam JO-14

Hockeyvereniging Berkel en Rodenrijs trots op eigen jeugd

Berkel en Rodenrijs - Voor het eerst in de clubgeschiedenis van HBR is een jongensteam (JO-14) erin geslaagd om zich te kwalificeren voor de landelijke Super-C competitie. Dat ze dit bereikt hebben komt deels op conto van de jeugdopleiding met Stephan van der Ree als aanjager en anderzijds omdat de jongens er enorm hard voor gewerkt hebben. Blind staren op deze ontwikkeling doet men niet bij de vereniging op sportpark Het Hoge Land. Of om met de woorden van Stefan van der Ree te spreken: "We zijn er ook voor de breedtesport oftewel vriendschap en gezelligheid".

Rien Kuyvenhoven

Stefan van der Ree (34), eveneens coach van Heren1, is als voorzitter van Topsport Jeugd van 12 tot 18 jaar volop actief bij HBR en ziet het als een beloning dat de C jeugd deze stap maakt. Al zegt hij eerlijk, dat de vereniging misschien toch wat meer aandacht aan dit resultaat had mogen schenken. "Maar de promotie kwam eigenlijk ook uit de lucht vallen. Uit een poule van zes teams gingen de bovenste drie over en dat is voor de eerste keer in het bestaan van de vereniging", weet hij met een beetje trots te melden.

Levensvatbaar

Hockeyvereniging Berkel en Rodenrijs (HBR) werd opgericht op 22 mei 1975. De club bezat geen veld en geen clubhuis. Gespeeld werd op diverse grasveldjes in Berkel en Rodenrijs en af en toe bij de Rodenrijse veiling aan de Spoorhaven. Wedstrijden werden gespeeld bij buurvereniging H.C. Rotterdam, (Schiebroek).
HBR zit inmiddels in het derde clubhuis. Na alle plannen in de negentiger jaren om het bestaande clubhuis uit te breiden, werd rond 2000 duidelijk dat het hele sportpark op de schop zou gaan voor de uitbreiding van woningbouw en de daarbij bedachte nieuwe ontsluitingsweg (de latere Oudelandselaan) die dwars over de bestaande voetbalvelden zou komen. Na heel lang onderhandelen en het verslijten van diverse wethouders kwam er toch een plan voor een mooi nieuw hockeyclubhuis temidden van aanvankelijk twee en al gauw zelfs drie kunstgrasvelden.
HBR is een grote bloeiende vereniging en niet meer weg te denken uit Lansingerland. De club heeft zijn bestaansrecht ondertussen wel bewezen met 1550 leden op de huidige accommodatie. In deze tijd van het jaar wordt in de zaal gespeeld. Op het Berkelse sportpark laat de ballonhal een fraai stukje verenigingswerk zien. Het biedt het clubgebeuren nog meer gestalte, omdat thuiswedstrijden op de eigen accommodatie kunnen worden gespeeld wat volgens Van der Ree het clubgebeuren ten goede komt.

Visie

Is naar dit hoogtepunt van promotie toegewerkt, ook gelet op het feit dat je als dorpsclub met een aantal grootmachten in de regio te maken hebt.
"Ja en nee", is het directe antwoord van Stefan van der Ree. "Wat wij belangrijk vinden is investeren in eigen jeugd en spelers zodat ze binding krijgen met de club. Bij ons is het een gewoonte dat jeugd ook door jeugd getraind wordt. HBR is er voor het behalen van prestaties, daarom hebben we ook een afdeling Topsport. Echter, de ontwikkeling van onze eigen jeugd is belangrijk. Natuurlijk gaat er bij ons wel eens talentvolle jeugd naar een andere vereniging. Jammer, maar niet tegen te houden. Als zich zoiets voordoet dan proberen we ook onze visie daarop te geven. Maar op het ogenblik is het zo dat het niveau bij HBR aantikt tegen de hoogst spelende subtop in deze regio. En dat is op zich al een prestatie."

Fanatiek

De positieve berichten over de club kregen de afgelopen weken een ruggensteuntje door de prestaties van het team JO-14 en ook daar is Stefan van der Ree vol lof over. "Het zijn jongens die er voor gaan", weet de Berkelaar. "Vergeet ook niet dat er vier spelers zijn die spelen voor de districtselectie. Het zijn jongens die fanatiek zijn en eigen leden die bij ons begonnen zijn. HBR benadert geen spelers van andere verenigingen en ieder lid betaalt bij HBR ook gewoon contributie. Spelers die bewust hoger willen spelen begeleiden wij in de hoop ze later weer terug te zien. Ben je echt zo'n uitblinker dan komt hoger spelen vanzelf", is Van der Ree duidelijk over de zienswijze van HBR.