Aanmelden als stembureaulid of teller

Lansingerland - Voor de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen op woensdag 15 maart zijn veel stembureauleden en tellers nodig. De stembureaus zijn die dag van 7.30 tot 21.00 uur geopend. Op donderdag 16 maart worden de stemmen centraal op kandidaatsniveau in het gemeentehuis geteld.

Gaat u zitting nemen in het stembureau of telt u liever op 15 maart in de avond. In het nieuwe verkiezingsportal op de website van de gemeente Lansingerland geeft u aan welk stembureau uw voorkeur heeft en welke taak u wilt vervullen. U kunt zich inschrijven als (plaatsvervangend) voorzitter, stembureaulid of als teller op de verkiezingsavond (alleen op lijstniveau). Voor centraal tellen op donderdag 16 maart zijn al meer dan voldoende vrijwilligers die helpen.
In ieder stembureau zijn per shift vier stembureauleden aanwezig. In Lansingerland wordt gewerkt met twee shifts: van 7.00 tot 14.00 uur en van 14.00 tot 21.00 uur. Alle stembureauleden helpen ’s avonds na 21.00 uur in het stembureau met het tellen van de stemmen op lijstniveau. Niet op kandidaatsniveau, want dat vindt plaats tijdens centraal tellen op donderdag 16 maart. Dat betekent dus dat de stembureauleden van shift 1 ’s avonds weer teruggaan naar het stembureau.
In februari 2023 worden de indelingen voor de stembureaus gemaakt.

(Verplichte) trainingen

Stembureauleden en tellers dienen zo goed mogelijk voorbereid te zijn op hun taak. Daarom organiseert de gemeente (verplichte) trainingen. Alle stembureauleden volgen een klassikale instructiebijeenkomst. Deze vinden plaats in de avonden van maandag 6, dinsdag 7 en donderdag 9 maart.
tembureauleden en tellers volgen daarnaast verplicht een korte e-learning. Voor (plaatsvervangende) voorzitters is de e-learning op vrijwillige basis. Zij volgen wel verplicht de coachingsdag waarin in een stembureau de taken van de voorzitter worden geoefend.

Vergoeding

Voor de inzet in het stembureau ontvangt u een vergoeding. De hoogte is afhankelijk van de taak die u gaat uitvoeren. Voorzitters ontvangen een vergoeding van € 180,-. Plaatsvervangende voorzitters krijgen € 170,-. Aan stembureauleden wordt een bedrag van € 160,- uitgekeerd.
Helpt u alleen mee met tellen op de verkiezingsdag dan kunt u rekenen op € 45,-. Als u meehelpt bij het centraal tellen van de stemmen als teller ontvangt u € 75,-.
Uw maaltijden, zoals een lunch en diner verzorgt u zelf. U ontvangt hiervoor een vergoeding van € 15,00. Er is geen catering aanwezig. Wel wordt voor koffie, thee en een tussendoortje gezorgd.