Installatie warmtepompen bij Berkelse hockeyclub

Berkel en Rodenrijs - In de afgelopen vijf seizoenen zijn er al meerdere stappen gezet in het duurzamer inwinnen en verbruiken van elektriciteit bij de hockeyvereniging aan het Hoge Land, nu is ook het gasverbruik verduurzaamd.

HBR gaat hierin mee met de beweging die de laatste tijd een vlucht neemt. Alles wat je op- en rondom je huis kunt doen, kan ook op de vereniging, is de gedachte. Dus werden er vanaf 2018 verschillende initiatieven verwezenlijkt. Hoofdsponsor ABN Amro moedigt met het programma ‘De Club van Morgen’ haar clubs aan om mee te doen met deze beweging. Bij HBR legden ze 267 zonnepanelen op het dak, werd de verlichting in het clubhuis vervangen voor LED-verlichting en zijn er koel- en ijskasten vervangen. In samenwerking met de gemeente werden ook de veldlampen vervangen, die met het vele gebruik van de velden tot ’s avonds laat branden. Het stroomverbruik daalde al met 38%, nu is er ook een stap gezet in het gasverbruik.

Warmtepompen

De warmtepompen die HBR heeft geïnstalleerd doen het gasverbuik met 90% dalen. HBR investeert zelf het overgrote deel. De overige kosten worden met behulp van de subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties gedekt. Deze subsidie dekt 20% van de bouw en onderhoudskosten.
René Reusen, als bestuurslid Accommodatie verantwoordelijk voor het verduurzamingsproject, legt uit waarom HBR nu een stap verder wil gaan: “We zijn binnen het bestuur nagegaan wat we nog meer konden doen. Op elektriciteitsverbruik zijn we er bijna. We kunnen onze leden nog meer attent maken op het onnodig branden van veldverlichting, maar om verder te kunnen besparen kwamen we al snel op gasverbruik uit. De gasprijzen zullen in de toekomst hoog blijven of verder stijgen. Met een eventueel aanstaande blaashal zullen we de hal warm stoken, zodat onze leden aangenaam kunnen zaalhockeyen. Ons verbruik neemt gedurende deze drie maanden toe. Door het installeren van twee warmtepompen is ons gebruik duurzamer en zal het verbruik de komende jaren netto min of meer gelijk blijven.“
Wanneer HBR haar clubhuis moet aanpassen vanwege ledengroei, is daar al rekening mee gehouden bij de installatie. Service-en Installatiebureau Haitsma uit Bleiswijk plaatste de twee warmtepompen en verving de huidige CV-ketels. De warmtepompen kunnen draaien op de zonne-energie van het dak, daar is nog genoeg van over. Op die manier verdient HBR haar investering van circa 30.000 euro in zes jaar terug.