Klein aantal deelnemers ving groot aantal vissen

Berkel en Rodenrijs - Jong geleerd, oud gedaan, is de slogan bij visvereniging De Ruischvoorn. Zondag 26 juni had ze speciaal voor de jeugd een viswedstrijd georganiseerd. Een zestal vissers kwam, al of niet begeleid door een familielid, naar de Berkelse Plas waar de Ruischvoorn meestal met haar wedstrijden te vinden is.

John Hofman

Het weer was uitstekend om te gaan vissen. Ze moesten er wel vroeg voor uit bed, maar een echte visser geeft daar niet om. Bepakt en bezakt met visgerei, heel uitgebreid en professioneel, zochten ze een goede stek aan de waterkant.
Voorzitter Frits Schouffoer, zelf een verwoed visser, had er zin én lol in: "Het is altijd leuk om de jeugd wegwijs te maken in de viswereld. We wilden de kinderen bewust scheiden van de volwassenen en puur een wedstrijd organiseren voor alleen jeugd. De kans om te winnen is dan reëler dan als ze tegen volwassenen aan de waterkant moeten strijden."
Het ging er zondag hoofdzakelijk om brasem en baars te vangen. Frits: "Veel jongeren willen alleen maar vissen met een werphengel en dan zo groot mogelijke vissen, zoals karpers, vangen. Wij leren ze eerst goed om te gaan met hengels en om op de juiste wijze te vissen. Het grotere werk komt vanzelf wel." Hij vertelde ook dat er in de Berkelse Plas ontzettend veel kreeften zitten, zo zelfs dat het een plaag aan het worden is. "Niet alleen hier, in alle wateren van Zuid-Holland komen ze nu voor. Ze maken gaten in de bodem. In ieder geval kunnen we ze missen als kiespijn. Ze vreten bijvoorbeeld ook het kuit van de vissen op. Gelukkig worden jonge kreeften nu inmiddels meer en meer opgegeten door snoeken en snoekbaarzen en zelfs waterkippen lusten ze nu ook, maar het blijft een plaag."
Het ging er zondag om wie het meeste gewicht aan vis zou vangen, dus niet zozeer om het aantal. De winnaar kreeg de beker en iedere deelnemer ontving een nieuw tuigje en een medaille.
De uitslagen zijn: 1. Sem Oosthoek, totaal gewicht 1958 gram, 2. Lois Benard (1616), 3. Chloë Benard (1256), 4. Fernan Schouffoer (680), 5. Jayden Tetteroo (548) en 6. Benjamin Kraan (332).