Izaäk Havenaar: "We gaan de strijd aan"

TOGB ziet de bui al hangen na de overstap van 27 clubs naar het zaterdagvoetbal

Berkel en Rodenrijs - De KNVB heeft de zondag voetbalclubs tot 1 oktober de mogelijkheid gegeven na het seizoen 2022/2023 horizontaal over te stappen naar het zaterdagvoetbal. Tot nu toe hebben 27 zondagclubs zich hiervoor aangemeld. De regeling geldt echter niet voor de zondag Hoofdklassers waartoe onder andere TOGB behoort. Het bestuur van de club ziet hierdoor een ongewenst scenario ontstaan. Het zou uitholling van de clubs op zondag betekenen. Bestuurslid technische zaken bij TOGB Izaäk Havenaar noemt het "een willekeurig beleid van de KNVB".

Rien Kuyvenhoven

Waren er dit jaar nog 69 zondagverenigingen in West 2, na het seizoen 2022/2023 zal dit aantal door de overschrijvingen naar de zaterdagafdeling van West 2 nog 42 bedragen. Bij de zaterdagvoetballers zullen dan 249 clubs actief zijn. Hoofdklassers, waar onder RKAVV uit Leidschendam, Alphense Boys en TOGB hebben het initiatief genomen om via de rechter af te dwingen dat hoofdklassers niet van deze regeling worden uitgesloten.
De nieuwe regel van de KNVB die horizontaal overstappen vanaf het seizoen 2022-2023 mogelijk maakt, geldt alleen voor eerste- tot en met vierdeklassers. Hoofdklassers stromen bij een overstap naar de zaterdag op de nieuwe speeldag onderaan de piramide in en dat is na dit seizoen de vijfde klasse.
Clubs kregen van de KNVB de kans om voor 1 oktober hun horizontale overstap voor na het seizoen 2022-2023 aan te vragen. Liefst 27 zondagclubs uit deze regio deden dat en spelen hun duels dan niet meer op zondag, maar in dezelfde klasse op zaterdag.
"Maar wij mogen niet overstappen. Waarom andere clubs wel, en wij niet?”, vraagt men zich ook bij TOGB af.

Bedenkelijk

De Berkelse club, nu uitkomend in de zondag Hoofdklasse, ziet het al voor zich dat bij een eventuele degradatie de club moet starten in de zondag eerste klasse. Een eerste klasse die door de overstap van zeven clubs naar de zaterdag van een bedenkelijk niveau zal worden. Ook al omdat uit de tweede klasse zestien elftallen naar de zaterdag de overstap willen maken waardoor er een aanvulling zal komen op wat je noemt de kelder van het amateurvoetbal waar een uit de hoofdklasse gedegradeerde ploeg ook moet gaan uitkomen.
"Een belachelijke beslissing en dat is geen standpunt tegenover de clubs in de hoofdklasse", zegt Izaäk Havenaar. "Het is ook niet zo zeker dat wij nu over willen stappen, maar die mogelijkheid zou er ook voor hoofdklassers moeten zijn. De KNVB meet met twee maten. Op initiatief van RKAVV zal de rechter er aan te pas moeten komen. Wij en Alphense Boys staan in ieder geval met RKAVV achter deze zaak. Met bijvoorbeeld VOC is nog geen contact geweest. We hebben al wel een centraal overleg gehad met de andere clubs. Maar de animo was daar niet zo groot. Ik kan begrijpen dat clubs uit bijvoorbeeld Groningen en Drenthe hier niets mee van doen hebben. Bij hun afdelingen (Noord en Oost, red.) spelen die overstappen bijna niet. Clubs in de hoofdklasse worden nu geïsoleerd met deze regeling. De KNVB zal een landelijk beleid moeten toepassen. Je moet er niet aan denken, en niets ten nadele van andere verenigingen, dat je lager dan Hoofdklasse moet gaan voetballen. Daar waar door het wegvallen van diverse grote en mooie clubs het niveau een stuk minder zal worden. Vooral ook omdat het klasseverschil dan erg groot wordt. Want de clubs die naar het zaterdagvoetbal willen, spelen nu in het linker rijtje van de eerste- en tweede klasse, en je weet wat er dan overblijft. Wij willen ook de kans krijgen tegen clubs uit de regio, zoals BVCB, Xerxes/DZB, DHC en Spartaan'20, te spelen. En zeker niet na een overstap in de lagere klasse te moeten gaan spelen omdat we de kans niet krijgen, net als andere clubs, die wel horizontaal mogen overstappen", aldus de Berkelaar.

Reactie KNVB

Een woordvoerder van de KNVB zegt in een reactie: "Vanuit individueel oogpunt snappen we de clubs, maar wij moeten vanuit het algemene belang naar de situatie kijken. Achterliggende gedachte is dat op deze niveaus het aantal teams per speeldag al beperkt is. Dusdanig dat er nu sprake is van één of twee poules per niveau. Als meerdere standaardteams de horizontale overstap maken, kan de competitieopzet en -kwaliteit niet worden gewaarborgd. Daarom maken we geen uitzondering.”

Welke clubs

Clubs die hebben aangegeven na het volgende seizoen op zaterdag te willen gaan spelen, zijn:

Zondag Eerste Klasse: CVV Zwervers (Capelle a/d IJssel), Den Hoorn, DHC (Delft), Hillegersberg (Rotterdam), Olympia (Gouda), Spartaan’20 (Rotterdam) en VUC (Den Haag).

Zondag Tweede Klasse: ASC (Oegstgeest), Concordia (Delft), DONK (Gouda), EMM’21 (Roelofarendsveen), ESTO (Bodegraven), FC IJsselmonde (Rotterdam), Foreholte (Voorhout), Full Speed (Delft), HVV (Den Haag), HMSH (Den Haag), Laakkwartier (Den Haag), Meeuwenplaat (Rotterdam), RKDEO (Nootdorp), RVC’33 (Reeuwijk), Wilhelmus (Voorburg) en Wippolder (Delft).

Zondag Derde Klasse: AVV Alphen (Alphen a/de Rijn), DHL (Delft), SEP (Delft) en Slikkerveer.