In gesprek met de partijvoorzitter van Leefbaar 3B

Jean-Paul Meuldijk: "Het is goed werken, wonen en recreëren in Lansingerland"

Lansingerland – Het jachtseizoen op de gemeenteraadszetels is al weer geopend. Partijen zijn begonnen aan de weg te timmeren om de lokale speerpunten over het voetlicht te brengen. We maakten kennis met de (nieuwe) partijvoorzitter van Leefbaar 3B, Jean-Paul Meuldijk.

Freek J. Zijlstra

Jean-Paul Meuldijk (50) is al enige tijd betrokken bij Leefbaar 3B en sinds november 2019 voorzitter geworden om ‘de kar te gaan trekken’. Hij woont sinds het najaar van 2019 in Westpolder te Berkel en Rodenrijs. Na een latrelatie van acht jaar is hij in de zomer van 2020 met zijn vriendin getrouwd. Ze hebben een samengesteld gezin met drie zoons in de leeftijd van 16-18 jaar. Jean-Paul was ondernemer, ambtenaar in Krimpen aan den IJssel en raadslid in Capelle aan den IJssel. Van 2014-2018 was hij voor Leefbaar wethouder in Capelle aan den IJssel. Nu is hij weer ambtenaar, maar nu in de gemeente Westland. Daardoor is er weer tijd om politiek actief te zijn in de gemeente waar hij woont.

Waar liggen je politieke roots?

Jean-Paul: “Ik ben begonnen als jeugdlid van de VVD. Ik noem mijzelf empathisch liberaal. Zo heb ik recent landelijk op iemand van de VVD gestemd, maar maak ik lokaal bewust heel andere keuzes. Zo heb ik in 2004 mijn lidmaatschap opgezegd en ben lid van de lokale partij in mijn woonplaats geworden. Dat is de realiteit voor veel kiezers, de grote verschillen die er zijn tussen landelijke en gemeentelijke verkiezingen, door de lokale belangen die op veel gebieden liggen.”

Waarin onderscheidt een bestuurslid zich van een fractielid?

“Een fractielid is een gekozen volksvertegenwoordiger en ontleent daar de legitimatie aan. Achter die fractie zit een partij met een ideologie gebaseerd op verschillend gedachtengoed uit alle lagen van de bevolking. Vaak zijn het mensen met allerlei politieke achtergronden die aan een Leefbaar-partij gestalte geven. We luisteren goed naar wat die inwoners willen en dat wordt vertaald naar beleid. Dat maakt zo’n lokale politieke partij zo krachtig. Het bestuur bewaakt de doctrine, de partijlijnen die uitgezet zijn, dus datgene waar de partij voor staat. Dat betekent concreet: goed wonen, de dorp-structuren in tact houden en natuur dichtbij de woonomgeving goede onderhouden. Met inbreng van de kiezers en de fractieleden schrijft het bestuur het verkiezingsprogramma voor 2022. We halen ideeën op en wisselen informatie uit met onze leden tijdens de algemene ledenvergaderingen. Interessant is altijd het samenstellen van de kieslijst, die representatief moet zijn voor de Lansingerlander.”

Ik heb bij de huidige fractie niet echt dat gevoel van een juiste afspiegeling, zeker qua hoge leeftijden en het beperkt aantal vrouwen.

“Een goede melange in leeftijdsopbouw is inderdaad belangrijk. Daar gaan we echt op inzetten. Gelukkig melden zich steeds meer jongeren die ambitie hebben in de raad te komen. De ervaring leert dat in het laatste halfjaar in aanloop naar de verkiezingen mensen pas in beweging komen. We interviewen met een team van onafhankelijke mensen de aanmelders en stellen zo de meest representatieve, maar wel strategische kieslijst samen, waarin het uiteraard om kunde en kwaliteit gaat. Maar natuurlijk doe ik hierbij graag de oproep dat men zich bij de partij als lid en kandidaat-raadslid kan aanmelden. We bieden een goede basiscursus over politieke besluitvorming aan.”

Wat is je persoonlijke ambitie in de partij?

“Door een medische impasse kon ik geen tweede periode als wethouder voor Leefbaar Capelle aangaan. De situatie is in een paar jaar tijd flink veranderd. Ik wil allereerst graag weer raadslid worden, maar de ambitie om wethouder te worden is niet acuut aanwezig. Ik breng graag mijn ervaringen mee in deze nieuwe raad. Ik was nauw betrokken bij het Isala theater. Cultuur is belangrijk, maar betaalbaar wonen voor onze startende jongeren vind ik van groter belang. Het is de vraag of je structureel zoveel geld in cultuur moet investeren en of het na corona misschien toch op een andere manier moet. Ik heb bijvoorbeeld de afgelopen tijd veel naar livestream shows gekeken.”

Hoe moet ik Leefbaar 3B politiek positioneren? Komen de recente stemmers op landelijke partijen zoals de PVV, SP, FvD en JA21 straks weer bij Leefbaar 3B terecht? Is de partij vergelijkbaar met zusterpartijen in de regio?

Jean-Paul: “De Leefbaar achterban is niet simpel te typeren, maar heel breed en divers. Mensen van links tot rechts voelen zich aangesproken door onze partij. Leefbaren maken geen regionale afspraken. Er is wel onderling contact, maar juist anders dan bij landelijke partijen het geval is, doet zich hier geen regionale belangenverstrengeling voor. Het unieke van al die partijen is dat ze helemaal gericht zijn op de belangen van hun eigen stad. Je hebt het voordeel van de lokale kennis en contacten, maar wordt niet gehinderd door het keurslijf van een landelijke partij. Bovendien heeft elk fractielid de ruimte om een eigen geluid te laten horen. Het is niet zo dat fractiediscipline bovenaan staat.”

Jullie adagium is steeds ‘schoon, heel en veilig’. Heeft dat een update nodig?

“Ik associeer Bleiswijk het meest met recreëren, Bergschenhoek vooral met bedrijvigheid en Berkel met wonen in nieuwe woonkernen. Dus de accenten liggen wat mij betreft op ‘werken, wonen en recreëren’. Het mooie is dus dat Lansingerland al die facetten, die het voor onze Lansingerlanders leefbaar maken, in zich heeft.”