"Ik heb mijn steentje bijgedragen"

Ank van der Hoff na 27 jaar bestuurslid Semper Paratus af

Berkel en Rodenrijs - Op 22 maart legde Ank van der Hoff tijdens de (digitale) algemene ledenvergadering (ALV) van EHBO-vereniging Semper Paratus uit Berkel en Rodenrijs haar gecombineerde functie van voorzitter en penningmeester neer. Terwijl ze ruim vier jaar geleden al had besloten om het bestuurswerk af te bouwen. Binnen het bestuur kwam, toen in 2017, echter een plekje vrij. En doordat er niet een-twee-drie iemand was te vinden om...

Arie van Driel

In 1994 werd de nu bijna 77-jarige Ank lid van het bestuur. Van 2000 tot 2016 was ze voor de eerste keer voorzitter. "Ik wilde ermee stoppen. Maar juist op dat moment moest er binnen de vereniging heel veel worden geregeld. Terwijl het bestuur uit slechts drie leden bestond. Ik ben daarom doorgegaan, zij het als tweede voorzitter. Daarnaast deed ik het secretariaat erbij. Uiteindelijk werd ik toch weer opnieuw voorzitter en tevens penningmeester."
Nu stopt Ank, veertig jaar lid, er echt mee. In de afgelopen 27 jaar was ze lid van het bestuur. Als voorzitter, vice-praeses, secretaris, penningmeester en bestuurslid evenementen. Daarnaast was ze docent en organiseerde ze cursussen voor de clubleden en scholieren in het middelbaar- en basisonderwijs (groep 8).

Camper

Ank: "Ik vind dat ik nu wel mijn steentje aan Semper Paratus heb bijgedragen. Ik had eerder willen stoppen. In 2016, was dat. In het belang van de vereniging ben ik toch maar weer doorgegaan. Ik kan me goed herinneren dat het toen best pittig was om alles weer op de rails te krijgen. En ik ken mezelf, als ik er nu niet mee stop, dan komt het er anders nooit van."
Daarnaast: "Mijn dochter woont in Duitsland. Veel mogelijkheden om haar met onze camper op te zoeken waren er niet. Altijd was ik druk met de vereniging. Nu heb ik daar alle tijd voor. Ook dat was voor mij een belangrijke reden om afscheid te nemen van mijn bestuursfuncties. Maar ik blijf natuurlijk wel lid. En als docent blijf ik uiteraard cursussen verzorgen."

Erelid

Door de maatregelen rond de coronapandemie was het voor de 38 clubleden niet mogelijk om fysiek afscheid van Ank te nemen. Tijdens de livestream van de algemene ledenvergadering werd Wilco van den Helder als haar tijdelijke opvolger benoemd. De eerste taak van de nieuwe voorzitter was Ank uitroepen tot erelid. Na afloop van de ´uitzending´ stonden hij en zijn vrouw Marleen bij Ank op de stoep met een boeket bloemen en een certificaat.
Wilco: "Het is natuurlijk ontzettend jammer dat de leden op deze manier afscheid van Ank hebben moeten nemen. Gezien haar grote verdiensten voor Semper Paratus had zij een groot applaus verdiend."
Ank, in al haar bescheidenheid: "Nou, ik ben eerlijk gezegd anders blij dat het zo is gegaan. Dat andere, dat hoeft voor mij niet zo nodig."

Leden

Wilco zelf begon in 2014 als vrijwilliger. In 2016 werd hij materiaalmeester. In die functie beheert hij onder meer de voorraad verbanden en de camper die tijdens evenementen wordt ingezet. Sinds 22 maart is hij interim-voorzitter. Met hem is het bestuur bijna compleet. Na een gesprek met een kandidaat lijkt de invulling van de functie van penningmeester een kwestie van tijd. En wellicht dient zich ook nog een kandidaat-voorzitter aan. Plus een aantal nieuwe leden. Wilco: "We moeten terug naar de aantallen van vroeger. Toen telde de vereniging 70 tot 100 leden."
Ook voor Semper Paratus (Altijd Paraat) was 2020 een moeilijk jaar. In die zin: normaal gesproken worden de leden jaarlijks bij zo´n veertig evenementen ingezet; van Koningsdag via voetbalwedstrijden tot jaarmarkten. Door de coronapandemie waren dat er vorig jaar slechts drie: waaronder de Lansingerland Run. En geen evenementen betekent ook geen inkomsten voor de vereniging.