Maandag gaan de basisscholen weer open en stromen de straten van Lansingerland vol kinderen die lopend, op de fiets of in de auto van (groot)ouders naar hun school gaan. Een paar dagen later zullen de leerlingen van het voortgezet onderwijs op de fiets klimmen voor hun ritje naar school.
Voor weggebruikers betekent dit een enorme verandering wat betreft de drukte in het verkeer. Een voorbeeld is de Boterdorpseweg waar grote groepen jonge fietsers dicht opeengepakt via de rotondes richting school rijden. Met als gevolg lange files voor de rotondes. Heel vervelend als je te laat van huis vertrekt en op weg bent naar je werk om dan te moeten wachten op de soms treuzelende schoolgaande jeugd. Hoe vaak zien we niet dat er toch even snel gas wordt gegeven om zo'n grote groep voor te zijn. Soms gaat het mis, meestal gaat het gelukkig goed.
Ook in de woonwijken zullen we weer extra drukte zien. Voor automobilisten is het oppassen geblazen, want kinderen nemen de weg ruim en zijn vaak druk met andere dingen dan op het verkeer te letten.
Ouders dragen zelf ook een zware verantwoordelijkheid. Je kind leren fietsen en zoveel mogelijk op de fiets of als het dichtbij is lopend naar school (laten) gaan is verstandig, maar wordt niet altijd gedaan. De drukte bij scholen is daarom enorm, met name door de vele auto's die zich door de vaak smalle straten wurmen om maar zo dicht mogelijk bij de voordeur van de school te kunnen parkeren.
We zijn gewaarschuwd, doe het rustig aan en wees extra alert. Dus niet te ongeduldig zijn. Misschien iets eerder van huis gaan?

Annette Docter