Fietscrosstalent is teleurstelling over '2020' te boven

Mica van den Berg kijkt uit naar nieuw seizoen

Bergschenhoek - Mica van den Berg mag op herkansing. Ruim een jaar geleden was de inmiddels negenjarige fietscrosser uit Bergschenhoek klaar voor zijn eerste volledige seizoen. Tot zijn grote teleurstelling zette het coronavirus daar een dikke streep door.

Arie van Driel

Komende zaterdag, 19 juni, krijgt de leerling van groep vijf van basisschool de Groenehoek in Bergschenhoek een nieuwe kans. Dan namelijk staat de eerste kwalificatierace voor deelname aan het Wereldkampioenschap in de categorie Boys-9 jaar op het programma. De tweede kwalificatiewedstrijd is op 26 juni. Het WK zelf staat voor 18 augustus - in Nederland - in de agenda. Het open-NK op 3 juli in Haaksbergen.

Verdrietig

Ook al is het vijftien maanden geleden, Mica weet het nog goed. Na een intensieve voorbereiding was hij klaar voor de start van het crossseizoen 2020, die voor hem op 15 maart pas écht zou beginnen met een EK-kwalificatiewedstrijd in Langendijk. Dat was aan het begin van de corona-uitbraak. De rest is geschiedenis.
Mica: "Toen ik hoorde dat alle races waren afgelast, was ik best wel verdrietig". Elise, zijn moeder: "Mica was niet alleen verdrietig, maar ook teleurgesteld. Dat hij niet mocht crossen, kwam best wel hard bij hem aan. Wat begrijpelijk is. Hij had er immers hard voor getraind en keek er enorm naar uit."
Met de naderende opening van het nieuwe seizoen is hij de teleurstelling over ´2020´ overigens al weer te boven.
Net als alle andere basisscholen, ging ook de Groenehoek op slot. Zijn vrije tijd benutte hij met steppen op zijn autoped en spelen met zijn vriendjes. Daarnaast trainde hij regelmatig met zijn crossmaatjes; want dat mocht als individuele sporter weer wel. Tussendoor won hij de enige onderlinge wedstrijd die werd georganiseerd op het circuit in Barendrecht.

Prestatie

Sinds Mica in september 2019 de crossmotor verruilde voor de crossfiets, won hij tien wedstrijden. Op zich een knappe prestatie; zeker gezien het wegvallen van de wedstrijden in het seizoen 2020. Hij behoort zaterdag dan ook tot de kanshebbers. Wat de druk bij hem enigszins opvoert.
Elise: "De races in de voorbereiding waren meer traininggericht. Dit zijn twee totaal andere wedstrijden. Nu gaat het er voor de deelnemers om. Wij vinden het overigens niet erg als er iemand voor Mica finisht. Dan had Mica maar gewoon harder moeten trappen. Zo staan wij er namelijk in. Wat ik wel erg zou vinden, is dat wanneer hij valt. Dan heb je zo hard getraind en gewerkt en dan is dat op dat moment allemaal voor niets geweest. Maar nogmaals, of Mica nou wint of niet, het gaat ons in de eerste plaats om het plezier."