In De Heraut van 9 juni jl. staat namens het bestuur van de VVD Lansingerland naar mijn mening zulke grote onzin geschreven, dat zelfs een Mark Rutte goed moet nadenken.
Ik ook, want woningbouw in welke gemeente dan ook zou altijd een positief onderwerp moeten zijn, waarbij het gedachtengoed van een partij totaal niet moet meewegen. Je moet ver voor de verkiezingen met allen (dus ook de bewoners) een ijzersterk plan maken welke woningen een gemeente nodig heeft en hoe deze dan per wijk worden ingevuld. Dus zet duurzaam, groen, sociaal, vrije vestiging, koop uit uw hoofd en plan dit op een later tijdstip. Wat mij opvalt is dat de VVD voor de zoveelste maal neerbuigend reageert richting de groene partijen, het is zo en zal altijd zo blijven. Ik word de laatste tijd ook erg moe van de term groen, maar dat komt omdat Brussel en Den Haag zich totaal niet bekommeren om de kosten van verduurzaming en meer groen. Het zijn juist deze ambtenaren met genoeg inkomen en bijna nooit ontslag die alle kosten laten ophoesten door, ja u zult verschieten van de lach, vooral de huurders van de sociale huurwoningen. Waarom heeft de VVD de verhoging van de grondprijzen voor sociale huurwoningen in Lansingerland gesteund en zegt dan zich geen zorgen te maken dat deze verhoging leidt tot minder bouwen van sociale woningen in Lansingerland. Raar dat dan een verwijzing komt naar de provincie en de gemeente Rotterdam, dat zij zich het lot van Lansingerland niet interesseert. Velen weten dat vooral Rotterdam wijken heeft met huurders, die u en ik ook niet als buur zouden willen, maar dan moet het Rijk maar eens met de corporaties gaan praten en vooral het voorrangsprobleem van (niet-)statushouders aankaarten en ook de vergrijzing in de gaten houden. Woningen met een huur die opgebracht kan worden vanuit het AOW en pensioeninkomen worden landelijk veel te weinig gebouwd, als dat zou gebeuren dan piept de VVD anders.
Men heeft bij de laatste verkiezingen kunnen zien, ook in Lansingerland, dat er veel op de VVD is gestemd, mag allemaal, maar het verkondigen dat 100 procent sociale woningbouw gefinancierd wordt door u (wie bedoelt de VVD) is volkomen belachelijk. Woningen zijn er voor iedereen, maakt niet uit wat je inkomen is, maar ga niet de kant op dat rijke tuinders en eigenaren van bedrijven in Lansingerland niet met huurders van sociale woningen een feestje moeten vieren of een goed gesprek. VVD hou eens op met tweedeling en ga eens in overleg met 3B Wonen de corporatie die nu met veel eigen middelen woningen renoveert of oude afbreekt en daar nieuwe voor in de plaats bouwt. Als partij zou u de verhuurdersheffing kunnen aankaarten in Den Haag, wat zullen velen in Lansingerland daar blij van worden.
Tenslotte nog even gekeken op de website van de VVD Lansingerland, haal die term van maximaal 20 procent woningaanbod sociale woningbouw eens weg, slaat nergens op. Heb dit ook aan Leefbaar 3B verzocht, daar deze partij is opgericht met leden ook vanuit VVD hoek.
Ga woningen bouwen, zonder die gekke zonnepanelen (zijn subsidiepanelen), van het gas af (wat een lachgasverhaal is dit), geen windmolens en vooral geen gebouwen die er uitzien als schoenendozen (Zalando, Jumbo, Hoogvliet).

Peter Munten
Bleiswijk