Zoals ieder jaar, blijkt ook dit keer uit de rapportages van het DCMR dat een kleine groep mensen zich verenigd heeft. Een harde kern van 45 personen die samen ruim 21.000 (!) klachten melden, op jaarbasis. Deze personen zijn dagelijks met dit onderwerp bezig, denken aan bijna niets anders dan het indienen van klachten. Dit alles met één gezamenlijk doel: hun eigen zin doordrijven. Ook al heeft de rest van de gemeenschap niet diezelfde insteek of mening. Dat is in deze ondergeschikt. Neem van mij aan dat de daling van het aantal klachten voor deze omwonenden aanleiding is om komend jaar nog even extra gas te geven, door nog meer te gaan klagen. Een daling willen zij namelijk niet. Dat is slecht voor hun doelstelling.
Sommigen hebben het tot hun missie gemaakt om die eigen mening (hoe tegendraads ook) te laten prevaleren boven de mening van de overgrote meerderheid. De voorman van de Vereniging BTV-RotterdamAirport doet zijn medestanders geloven dat er een werkelijk probleem is en blijft dat gevoel voeden. Steeds weer prikken op die pijnlijke plek, met allerlei onjuiste informatie als zogenaamde 'luchtvaartkenner'.
Deze kleine groep klagers heeft tot doel gesteld om vooral niet te willen accepteren dat de ruim 2,6 miljoen inwoners van deze metropoolregio geen enkele moeite hebben met de luchthaven. Dit willen deze personen namelijk helemaal niet accepteren. Het is Calimero-gedrag van de bovenste plank; "ik heb hier last van en daar moet ieder ander persoon maar naar luisteren!"
Zo werkt het echter niet, beste mensen. We leven nog altijd in een democratie. Uiteraard mag je een andere mening hebben. Alleen moet er een streep getrokken worden wanneer er sprake is van excessief, narcistisch gedrag waardoor je voorbij gaat aan de overgrote meerderheid. Dit kleine clubje 'geluidshooligans' krijgt de afgelopen jaren veel te veel ruimte om hun mening over de bühne te schreeuwen. Zij zijn hierin heel gehaaid te werk gegaan. Politieke partijen en bepaalde (lokale) media gaan nog steeds gretig hierin mee, om 'de mening van het gebutste volk' een podium te geven. Zij verdienen al deze aandacht helemaal niet. Er is namelijk geen serieus probleem als slechts 45 personen in zo'n druk bevolkte omgeving er een sport van maken om een mug te veranderen in een olifant. Het dagelijks indienen van honderden klachten per persoon is ongekend en gekkenwerk. Iedere dag weer die website of app opzoeken om tientallen zo niet honderden keren een melding te doen. Er is zelfs geklaagd over een geluidsloze Zeppelin. Hebben deze personen dan werkelijk niets nuttigs te doen om het leven een positieve invulling te geven?

R. Mets
Lansingerland