Eengezinswoning wordt gesplitst in appartementen

Mogen huisjesmelkers voortaan hun gang gaan in Lansingerland?

Berkel en Rodenrijs – In de bloemenbuurt wordt een eengezinswoning door de eigenaar verbouwd tot appartementen voor de verhuur. De onrust bij omwonenden neemt toe. Wij gingen ter plaatse een kijkje nemen, spraken met de wijkvereniging en noteerden ook de vragen die Charles van Harn (CDA) tijdens de vergadering van de commissie Ruimte aan wethouder Kathy Arends stelde. Samengevat: verbouwen mag, het verhuren van appartementen zonder vergunning mag niet en het bestemmingsplan laat dat bovendien helemaal niet toe.

Freek J. Zijlstra

Het zal je maar gebeuren: de leegstaande eengezinswoning van de buren wordt verkocht en een nieuwe eigenaar koopt het pand en laat het grondig verbouwen tot vier appartementen. Niet alleen tijdens de maandenlange overlast is het met de rust gedaan, maar de toekomst ziet er ineens anders uit.
Het hoekhuis in de bloemenbuurt in Rodenrijs is een 50 jaar oude 6-kamer eengezinswoning. In de unieke aanbouw naast het huis stond de vleugel waar de muzikale zoons naar hartenlust konden spelen zonder overlast aan naaste buren te veroorzaken. Aanpandig was de garage. Uiteindelijk woonde alleen moeder nog in het grote huis, en stond het na haar overlijden nog lange tijd leeg. In december 2020 werd het huis verkocht en kon de koper beginnen met het opknappen van de woning naar de huidige normen.

Langdurige verbouwingsoverlast

In januari begon het hakken met mokers en drilboren, het eindeloos timmeren. De directe woonomgeving dacht dat de kamer en keuken werden doorgebroken, en er een nieuwe keuken, badkamer en toiletten werden aangebracht; echter er werden ook dragende muren gesloopt. Ook werd de hele buitengevel uitgebikt en opnieuw gevoegd. De hele klus duurde vier maanden en er werd zes dagen per week, van ’s morgens zeven tot 's middags een uur of vier, gewerkt. Het huis was één grote bouwput en is nog niet helemaal klaar.
Normaliter stapt een nieuwe eigenaar na het krijgen van de sleutel eerst even op de buren af, stelt zich voor, vertelt wat de bouw- en verhuisplannen zijn, en zal zich op voorhand verontschuldigen voor de overlast die nu eenmaal bij een grondige verbouwing hoort. Je woont ná de verbouwing immers nog jarenlang naast elkaar, en een goede buur is beter dan een verre vriend, tòch!?

Ombouw tot appartementen: mag dat zomaar?

Bij toeval sprak een omwonende eind februari de nieuwe eigenaar. Deze vertelde er helemaal niet zelf te gaan wonen en dat hij er in de woning drie appartementen voor de verhuur liet maken: op de benedenverdieping, de eerste verdieping, de bovenverdieping en daarnaast in de aanbouw/garage/schuur.
Mag dat allemaal zomaar? Heeft de eigenaar een splitsingsvergunning aangevraagd? En, is er wel een ambtenaar in huis geweest om de situatie te bekijken?
Moeten we sowieso willen dat er van een eengezinswoning appartementen worden gemaakt? De vraag naar betaalbare appartementen mag dan wel heel groot zijn, maar dit is toch gewoon huisjesmelkerij, zou je denken?
Nogmaals: Het zal je maar gebeuren. In een gehorige eind jaren zestig eengezinswoning worden drie appartementen gemaakt. Dan zijn er in die woning evenzoveel keukens, douches en toiletten en waarschijnlijk wasmachines. Daar zijn deze huizen indertijd helemaal niet op gebouwd. Daarnaast kan het zijn dat er meerdere auto's bij komen, waarvoor geen parkeerruimte is. Stel je dan ook nog voor dat er steeds voor korte tijd jonge mensen komen wonen die er andere dag- en nachtritmes op na houden. En als ze zelf toch iets kunnen kopen of huren snel weer vertrekken. Dan wordt het een doorgangshuis. Wat gaat de gemeente er dus aan doen om de kans op verpaupering van een wijk door het opsplitsen van woningen te voorkomen? Zo ver moet het in Lansingerland toch niet komen? De gemeente moet hier paal en perk aan stellen zegt de woonomgeving.
Hoe krijg je onrust in een rustige woonwijk? Zo dus. Vragen te over bij omwonenden.

Vraag en antwoord

Een aantal van die vragen stelde Charles van Harn (CDA) namens omwonenden in de vergadering van de commissie Ruimte op dinsdag 8 juni jongstleden. Hij verwoordde allereerst de ernstige zorgen die er zijn en wilde weten of er volgens de regels is gehandeld en kan een eengezinswoning zonder splitsingsvergunning verbouwd worden tot vier appartementen?
Wethouder Kathy Arends gaf in haar antwoord aan dat op het moment van de werkzaamheden door de toezichthouder geen strijdige activiteiten zijn geconstateerd. Ze gaat ervan uit dat hij in de hele woning is geweest. Op het moment dat de woning in gebruik wordt genomen gelden de regels die in het bestemmingplan zijn vastgelegd. Dat bestemmingsplan staat verhuur van vier afzonderlijke appartementen niet toe. De eigenaar gaf volgens wethouder Arends aan dat àls hij tot verhuur van de afzonderlijke appartementen overgaat, door hem een vergunning zal worden aangevraagd. Als een splitsingsvergunning wordt aangevraagd zal die worden getoetst aan het bestemmingsplan. Als er toch tot verhuur zonder vergunning wordt overgegaan is de eigenaar in overtreding en zal er worden gehandhaafd. Volgens de wethouder staat het een eigenaar overigens vrij om in een woning op meerdere plaatsen keukens of badkamers te realiseren, mits de woning door één huishouden wordt gebruikt.
Charles van Harn vindt het onbegrijpelijk dat je wél een eengezinswoning mag verbouwen tot appartementen, maar niet zonder splitsingsvergunning tot verhuur over mag gaan. Een vreemde volgorde. Pas op het moment van overtreding kan er door de gemeente gehandhaafd worden. Hoe is dat te rijmen met de mededeling van de eigenaar zelf dat hij er vier appartementen voor de verhuur van wilde maken, geadverteerd heeft voor de verhuur van een appartement, maar dat inmiddels verwijderd heeft?

Geen wildgroei

Voorzitter Egbert Muis van wijkvereniging Bloemenbuurt zegt in een commentaar: “Ik ben niet gecharmeerd van het splitsen van woningen naar appartementen omdat dit een scheve ontwikkeling gaat geven binnen de gemeente, in onze wijk en op die manier een ieder dan maar zijn gang kan gaan. Ook het onttrekken van een eengezinswoning aan de bestaande situatie achten we onwenselijk omdat er nog steeds veel gezinnen wachten op een voor hen acceptabele woning. Daarnaast kunnen we bij een splitsing van een woning ook niet van te voren weten wat dat voor overlast zou kunnen gaan geven, omdat er niet duidelijk is wie of wat er in die gesplitste woning gaat komen. Worden het studenten met feestjes (dat wil je niet in een rustige woonwijk), worden het tijdelijke arbeiders (is ook niet bevorderlijk voor de samenhang van de wijk). Wij als buurtvereniging vinden dan ook dat de gemeente bij monde van de wethouder hier een duidelijk standpunt over in moet nemen om wildgroei van dit soort praktijken in de toekomst te kunnen beteugelen. De gemeente moet gehouden worden aan het bestemmingsplan en de Verordening Woonruimtebemiddeling 2020, die is vastgesteld.”