In Parq Verde aan de Hoeksehof

Een jaar lang 14 leegstaande sociaal bereikbare woningen

Bergschenhoek – Het is niet te geloven dat dit in Lansingerland gebeurt, maar er staan echt al een heel jaar lang 14 nieuwbouwwoningen op bewoners te wachten die dringend op zoek zijn naar een betaalbare huur- of koopwoning. Wat is er aan de hand en waarom grijpt het college van b. en w. niet in? We zetten met Charles van Harn (CDA) en Jan Alsemgeest (WIJ Lansingerland) de zaken op een rijtje en gingen verhaal halen bij ontwikkelaar Roelofs & Haase en wethouder Kathy Arends.

Freek J. Zijlstra

Charles van Harn heeft op 23 september 2020 raadsvragen ingediend over 14 leegstaande nieuwbouwwoningen op Parq Verde aan de Hoeksehof in Bergschenhoek. De gemeente antwoordde op 13 oktober 2020. Er was door de gemeente met projectontwikkelaar Batenburg uit Lansingerland een overeenkomst gesloten voor het bouwen van maximaal 47 woningen, waarvan tenminste 30% (14 woningen) in het goedkopere segment, zogenaamde ‘sociaal bereikbare woningen’ voor starters en de lagere middeninkomens. Roelofs en Haase uit Rijssen had inmiddels ook gronden in het gebied gekocht en heeft de overeenkomst van Batenburg overgenomen. De bouw van de woningen is in de eerste helft van 2020 afgerond. De ontwikkelaar is volgens de gemeente sindsdien aan het onderzoeken hoe deze woningen verkocht of verhuurd kunnen worden. In het bestemmingsplan is niet per woning vastgelegd of het om een huur- of koopwoning gaat. Wel zijn er in de Anterieure overeenkomst afspraken gemaakt om de 14 woningen in het betaalbare segment te realiseren met een VON-prijs van ten hoogste € 180.000 en dit oormerk voor een termijn van 15 jaar vast te leggen. Verhuur met een maximale huurprijs van ongeveer € 900 per maand is echter ook mogelijk, met eenzelfde termijn van 15 jaar en onder bepaalde toewijzingseisen.
Het college van b. en w. vindt de huidige situatie onwenselijk. Makelaar Lagerweij en Fonk verwijst naar bouwonderneming Plegt-Vos, de bouwonderneming verwijst naar de projectontwikkelaar en de projectontwikkelaar verwijst volgens Charles van Harn terug naar de makelaar. De CDA-fractie eiste dat deze sociaal bereikbare woningen op zeer korte termijn betrokken kunnen worden door die mensen waarvoor ze zijn bestemd en gebouwd.
Acht maanden later is de situatie echter onveranderd en vraagt Jan Alsemgeest (WIJ Lansingerland) tijdens de Rondvraag in de vergadering van de commissie Ruimte op 18 mei jl. aan wethouder Kathy Arends naar de stand van zaken. In haar mondelinge antwoord aan WIJ Lansingerland en schriftelijke update aan de CDA-fractie geeft de wethouder aan dat het college de juridische mogelijkheden om de woningen volgens de afgesproken prijzen beschikbaar te stellen aan het onderzoeken is. Ze kan, ondanks de overeenkomst, de projectontwikkelaar echter niet dwingen om tot verkoop of verhuur over te gaan.

Troosteloze leegstand

De prijzen van koopwoningen zijn de afgelopen 12 maanden exorbitant gestegen en de vraag- en aanbodprijzen lijken onbegrensd. De ontwikkelaar die in Parq Verde voornamelijk huizen in het dure tot hele dure segment bouwt, zou de indruk kunnen wekken door leegstand te willen speculeren met dit object. Intussen is er dringend behoefte aan woningen, ook in dit betaalbare segment.
We gingen op 9 juni jl. met Charles van Harn en Jan Alsemgeest nog maar eens een kijkje ter plaatse nemen. Van de vier rijtjes aan de rand van Parq Verde zijn alleen twee hoekwoningen met garages verkocht en bewoond. De andere 14 woningen in het betaalbare segment staan er troosteloos leeg en onbewoond bij.
Charles van Harn: “Dit is een grote schande en te gek voor woorden dat dit maar zo in ons Lansingerland kan voortduren. Als dit Rotterdam was gebeurd, hadden er allang krakers in gewoond. Maar, wij zijn een keurig dorp en wachten gelaten af wat het ambtelijk overleg gaat opleveren.” Jan Alsemgeest: “Wij zijn door een aantal inwoners benaderd die hier maar al te graag willen wonen en daar grif rond de € 900 huur voor neer willen tellen. Nu gaan die jonge mensen weg uit Lansingerland en vinden een plek in Zoetermeer. Dat moeten we toch met elkaar niet willen!!”

De projectontwikkelaar reageert

We hebben projectontwikkelaar Roelofs & Haase uiteraard om een toelichting gevraagd. Roelofs en Haase is ook van mening dat het wenselijk is dat de woningen zo snel mogelijk in gebruik worden genomen. De heer Nico Haase zegt dat de woningen luxer zijn uitgevoerd dan aanvankelijk de bedoeling was en dat bijvoorbeeld de woonkamer twee meter naar achteren is uitgebouwd. Door een veranderde regelgeving van overheidswege was de verhuur op de voorgenomen wijze niet meer mogelijk en daarom moest er een prijsindexatie worden toegepast. In de bouwvergunning is deze uitbouw aangegeven.

Wat is er tussen juni 2020 en juni 2021 aan activiteiten geweest en met wie heeft u contact gehad om tot een oplossing te komen?

Haase: “Er is in september 2020 contact geweest met de gemeente over het alternatief om de woningen op te delen in BenedenBoven-woningen. In april 2021 is er contact met de projectleider geweest om de woningen met 33% korting op de marktconforme koopprijzen te verkopen. Bovendien is voorgelegd de oplossing om de woningen voor maximaal € 900 per maand te verhuren exclusief de luxere uitvoering.”

Haase zegt dat hij al maandenlang vergeefs probeert een afspraak met wethouder Kathy Arends te maken. Er is volgens hem in de laatste maanden een nieuwe ambtelijke projectleider aangesteld die de stukken nog aan het bestuderen is en nog steeds contact met hem moet opnemen.
Wat zijn op dit moment marktconforme prijzen voor die woningen? De WOZ-waarden voor betreffende woningen liggen per 2021 op € 362.000 of veel hoger. Indien de woningen inderdaad met 33% korting op de marktconforme koopprijzen verkocht zouden worden, zou het dan nog steeds om bedragen van € 240.000 of meer gaan, dus ruimschoots boven de afgesproken maximale € 180.000 VON-prijs. Dat vindt de gemeente nog steeds onacceptabel.

“Ik wil de woningen nu graag verhuren voor een bedrag rond de € 900 per maand,” zegt Haase.

Waarom vindt de verhuur dan nog steeds niet plaats? Is de 15-jaars termijn waarin de woningen het predicaat middenhuur zouden houden soms een hindernis?

Haase: “Wij ontvangen graag vooraf akkoord van de gemeente over de verhuur, exclusief de luxere uitvoering. De door u genoemde afspraak van een 15-jaars termijn is daarbij geen belemmering.”

Het voorstel om 28 BenedenBoven-woningen te bouwen is wel heel interessant en een opmerkelijk voorstel. Waarom heeft dat geen vervolg gekregen?

“Ik heb medio september 2020 aan de projectleider voorgesteld in plaats van 14 starterswoningen, 28 BenedenBoven-woningen te bouwen, zodat er meer woningaanbod was en de vraagprijzen binnen de marges konden blijven, maar dat wees de gemeente in verband met de strikte parkeernorm af. Wat heb je nu liever? Dat mensen kunnen wonen of dat ze hun auto kunnen parkeren? Binnen gemeentes, de gemeente Lansingerland is daarin geen uitzondering, kiest men liever voor het parkeren van de auto boven een woonruimte. Toch neem ik wel voorzichtig waar dat er in de parkeernormen iets aan het veranderen is. Binnen de gemeente Lansingerland heb ik na september 2020 daar geen contact meer over gehad.”

Hoe nu verder? Laat u het aan de juristen over zoals de wethouder zegt?

Nico Haase: “Dat is geen vraag, want Roelofs en Haase gaat zich wel aan de overeenkomst houden, of komt iets anders nader overeen. Het wachten is op akkoord van de gemeente op de invulling zoals voorgesteld is door Roelofs en Haase.”

Reactie van het college

We hebben tot slot de wethouder om een reactie op bovenstaande gevraagd. Maar ook de vraag gesteld wat ze er nu écht aan gaat doen, of blijft ze op haar handen zitten en laat ze het toch maar aan haar juristen over?
Wij kregen de volgende schriftelijke reactie: ‘De gemeente Lansingerland kent de kwestie van het project Hoeksehof en kiest ervoor om inhoudelijk niet via de krant te reageren. De situatie ligt in handen van onze juristen omdat in de periode achter ons op geen enkele wijze is gebleken dat afspraken maken of tot een werkbare oplossing komen mogelijk is in het directe overleg met Roelofs en Haase. De uitgangspunten en voorwaarden voor dit projectonderdeel van Parq Verde zijn vanaf het begin heel helder geweest. Het is vooralsnog helaas niet mogelijk om uit deze impasse te komen. Het is klip en klaar dat de woningen in kwestie in het segment ‘sociaal bereikbaar’ vallen. Daar valt ook niet aan te tornen. De gemeente is er veel aan gelegen om de woningen in kwestie zo snel mogelijk bewoond te krijgen door de beoogde doelgroep. Dat is in het overleg met de ontwikkelaar tot op heden niet gelukt.’