Nieuw-Zeeland was mooi, maar nu is BVCB belangrijk

Leon van den Berg verruilt XerxesDZB voor BVCB

Bergschenhoek - Leon van den Berg gaat Xerxes verlaat. Maar de vraag waar de van origine Hoeksenaar volgend seizoen zal spelen, was nog voor de meesten niet beantwoord. Na zes seizoenen bij de blauwwitte Zebra’s in Rotterdam Zevenkamp is Van den Berg toe aan een nieuwe uitdaging. Die uitdaging hoopt hij te vinden in zijn eigen woonplaats, bij BVCB.

H. P. Goudappel / Rien Kuyvenhoven

Vreemd, een voetballer woonachtig in Bergschenhoek die pas op 27-jarige leeftijd bij de plaatselijke voetbalclub komt te spelen. Het antwoord geeft Leon van den Berg zelf.
“Wij woonden met het gezin net op de grens van Bergschenhoek en Bleiswijk. Kinderen uit de buurt gingen naar de basisschool in Bleiswijk en mijn ouders vonden dit uit praktisch oogpunt ook voor mij een goede optie. De vriendjes die ik daar leerde kennen, speelden bij Soccer Boys, dus toen ik ook graag wilde voetballen, was dat een logische keuze.”
Bij de Bleiswijkse club aan de Merenweg speelde Van den Berg tot in de A-jeugd. Zijn talent bleef niet onopgemerkt en hij ging deel uitmaken van de selectie van het regioteam van het Groene Hart. En zo kwam hij als tweedejaars A in Alphen aan den Rijn bij Alphense Boys terecht. Helaas was de A1 net gedegradeerd uit de eerste divisie. Als jeugdspeler maakte hij af en toe al deel uit van de selectie van het eerste en na zijn overstap naar de senioren werd hij al snel een vaste waarde onder trainer Dogan Corneille. “Met misschien wel het beste elftal waarin ik ooit heb gespeeld", aldus de accountmanager. "We werden tweede in de competitie achter Leonidas en speelden om promotie naar de Topklasse zondag. In de finalewedstrijden tegen Haaglandia werd het spannend, maar we haalden het net niet."

Wereldreis

Er volgde een teleurstellend seizoen en Van den Berg besloot naar Xerxes/DZB te gaan, mede omdat hij liever op zaterdag wilde gaan spelen. Toen besloot hij een wereldreis te maken. "Ik bleef anderhalf jaar weg en deed Zuidoost Azië, Australië en Nieuw Zeeland aan. Nieuw Zeeland is het mooiste land waar ik ooit ben geweest."
Terug in Bergschenhoek koos hij toch weer voor Xerxes, waar zij de blonde voetballer maar graag zien terugkeren. Na degradatie van de Hoofdklasse speelden de Rotterdammers in het begin van het seizoen 2019-2020 tegen BVCB. In Bergschenhoek won Van den Berg met Xerxes met 0–1. En dan treedt de coronapandemie in.
“In een gesprek met Xerxes over mijn toekomst hebben ze laten weten mij er graag bij te willen houden. Ik heb zelf het gevoel na zes jaar Xerxes aan een nieuwe uitdaging toe te zijn. Inmiddels ben ik op zoek naar een eigen huisje. Ergens in de regio Den Haag, waar ik mijn werk heb en mijn vriendin er woont. Logisch dat ik ook naar een aantal clubs binnen dit gebied kijk. Het beste gevoel kreeg ik in een gesprek met BVCB trainer Dick Boereboom en lid van de technische commissie Hans Schinkel. Inderdaad: dezelfde persoon die mij ooit van Alphense Boys naar Xerxes haalde. Een hartstikke goed gesprek, waarin duidelijk werd aangegeven dat BVCB nog op zoek was naar een verdediger in het hart van de defensie. Daarbij speelt ook een rol, dat ik bijna de helft van de spelers van BVCB ken. Met spelers als Yousif de Kock, Wesley van der Molen en Jeremy Stork heb ik ooit al gespeeld. En via via ken ik weer andere jongens, zoals Rob Rutte.”
Gevraagd naar zijn verwachtingen en ambities bij BVCB antwoordt hij al snel: “Ik wil natuurlijk mijn plekje verdienen en alle wedstrijden spelen. Met mijn ervaring kan ik jonge spelers helpen, maar ook het elftal beter maken. Ik denk dat met BVCB bij de top 6 te eindigen. Of dat realistisch is? Dat moet blijken."
De verwachting is dat de KNVB dezelfde indeling houdt als het seizoen 2020-2021. Dat betekent dat Xerxes één van de tegenstanders gaat worden. En dus wachten er twee mooie wedstrijden, zeker voor Leon van den Berg persoonlijk. “Dat worden inderdaad twee bijzondere confrontaties. Xerxes is wel een beetje mijn club geworden.”