Samen Lansingerland:

De maatjes van SchuldhulpMaatje helpen graag

Lansingerland - Jack (20) heeft schulden. Geen grote schulden, maar hij slaapt er slecht door. Het begon met een rekening van de tandarts die hij niet in een keer kon betalen. Daarna ging zijn scooter kapot en de reparatie kostte veel geld. Zijn moeder wilde hem het geld wel voorschieten, maar hij kan haar niet terug betalen. Het wordt van kwaad tot erger en Jack weet niet meer wat hij moet doen.

Jack baalt van zijn schulden. Hij studeert, heeft een leuke bijbaan bij een callcenter en leent voor zijn studiekosten bij DUO. Hij redt het, maar kan zijn moeder toch niet terugbetalen. Eerst deed ze daar niet moeilijk over, maar nu hebben ze steeds vaker ruzie. Ze wil dan samen met hem kijken naar zijn uitgaven, maar dat eindigt altijd in een verpeste sfeer. Jack weet niet meer wat hij moet doen.

SchuldHulpMaatje

Jack’s moeder weet het wel. Zij heeft gegoogeld op “schulden + Lansingerland” en kwam terecht op www.benjijschuldenvrij.nl. Dit is de website van de plaatselijke SchuldHulpMaatje (= SHM) locatie. SHM is een vrijwilligersorganisatie die mensen met (dreigende) financiële problemen met raad en daad bij staat.
In overleg met Jack maakt ze een afspraak voor een intakegesprek bij hen thuis. De coördinator die de intake doet, denkt dat Jack wel geholpen kan worden door een van hun vrijwilligers. Er wordt een maatje (zo worden de vrijwilligers genoemd) gekoppeld aan Jack, dit is Diana.
Diana is zelf ook moeder en snapt dat het lastig is voor Jack om advies van zijn moeder aan te nemen. Ze gaan samen aan de slag door de inkomsten en uitgaven van Jack op papier te zetten. Om een goed overzicht te krijgen, spreken ze af dat Jack deze maand alle uitgaven noteert.
Als ze na een maand het overzicht bekijken (Jack heeft echt alles genoteerd) dan valt het Diana en Jack direct op: Jack geeft veel geld uit aan koffie to go en bestelt regelmatig iets te eten.
Natuurlijk, Jack weet best dat hij vaak met vrienden eten bestelt. Maar dat het om zoveel geld (zo’n € 200) ging, dat wist hij niet. Terwijl zijn moeder elke avond voor hem wil koken! Het is eigenlijk zonde van het geld. Door inzichtelijk te maken waar zijn geld aan uitgegeven wordt, is de eerste stap gezet. Diana vraagt aan Jack hoe hij denkt geld te kunnen besparen.
Het antwoord is simpel: door minder vaak eten te bestellen en zelf koffie van thuis mee te nemen, kan Jack besparen. En hierdoor zijn moeder terug betalen.

Opgelucht

Na een half jaar zijn Jack en zijn moeder erg opgelucht. Jack heeft zijn schulden tot de laatste cent afbetaald en spaart nu zelfs voor onverwachte uitgaven. Zijn moeder is natuurlijk blij dat Jack het geleende geld heeft terug betaald, maar ook opgelucht: de sfeer in huis is weer goed. Blijkbaar is het Diana gelukt om Jack genoeg te motiveren. Wellicht is het dan toch waar, dat vreemde ogen dwingen? Misschien ook iets voor jou: neem contact via coordinator@shm-lansingerland.nl of bel 06 227 533 06.

Samen Lansingerland

Dit is een voorbeeld van vrijwilligers die inwoners van Lansingerland gratis willen ondersteunen. Blijf niet worstelen met vragen. Je bent echt niet de enige. Kijk op www.samenlansingerland.nl. Daar vind je de vrijwilligersorganisaties: er is er altijd wel één waar je je vraag kunt stellen en die je verder kan helpen. Samen Lansingerland is ook bereikbaar via telefoonnummer 010 - 3101012 of per mail info@samenlansingerland.nl