Vader: “Ik heb er geen moment aan getwijfeld of ik het zou doen”

Herman (14) kreeg een nieuwe nier van zijn vader

Berkel en Rodenrijs - De meeste ouders horen we vaak zeggen dat ze alles voor hun kinderen over hebben. Een prachtig voorbeeld daarvan is het afstaan van een nier door Herman Massing aan zijn zoon Herman jr.

Door John Hofman

In augustus 2020 merkte vader Herman (Kientje) Massing sr. dat het niet goed ging met zijn toen nog 13-jarige zoon Herman die na de scheiding van zijn ouders elk lang weekend bij zijn vader verbleef. Herman sr. woont op het Woonwagencentrum aan de Meerweg in Berkel en Rodenrijs. Als zzp’er verdient hij zijn boterham met onder meer het maken en plaatsen van kozijnen. Herman jr. was snel moe en regelmatig misselijk, dus gingen ze naar de huisarts. Na een eerste onderzoek verwees deze hen naar het Reinier de Graaff ziekenhuis in Delft, waar de artsen er al snel achter kwamen. Zoon Herman had een ernstige nierziekte. Geschrokken gingen ze weer naar huis met het advies in eerste instantie direct een streng dieet te gaan volgen. Dat is op zich al niet leuk voor een jongen van 13 jaar, maar Herman jr. wilde wel graag beter worden.

Dialyse

Kientje (de meeste woonwagenbewoners hebben een bijnaam, zodat bijna iedereen Herman sr. alleen als Kientje kent, red.): “Een aantal maanden ging het goed, maar nadat er weer foto’s van zijn nieren waren gemaakt, bleek dat deze behoorlijk waren gekrompen en werd besloten dat mijn zoon meteen moest gaan dialyseren. Dat heeft zo’n zes maanden geduurd en dat was best zwaar voor hem want hij is nog zo jong. Vanaf dat moment verbleef hij steeds bij mij. Na een dialyse was hij erg moe en had dan een dag nodig om weer bij te komen. De volgende dag weer aan die machine. Helaas zijn er heel veel mensen die dit dagelijks meemaken.”
Kientje en met hem nog enkele familieleden zeiden direct al, dat ze een nier wilden afstaan aan Herman jr. om hem een nieuw leven te geven, zodat hij als een gezonde jongen met zijn leven verder kon gaan. Ze waren zich ervan bewust, dat het een lang proces zou worden, immers dit doe je niet even. Bovendien moet de donor ‘matchen’ met degene die de nier zal ontvangen. De artsen hadden veel waardering voor de mogelijke donoren, maar hielden het voorlopig bij vader Kientje die er op stond dat hij de nier zou afstaan. Na veel onderzoeken, vaststellen van bloedwaarden en dergelijke bleek er een match te zijn en werd besloten dat vader een nier zou afstaan. Er bestond volgens de artsen een grote kans dat de nier bij zijn zoon zou aanslaan.

Voorrang

“Ondanks de coronacrisis en het feit dat daardoor vele ‘gewone’ operaties werden uitgesteld, kreeg mijn zoon voorrang aangezien hij nog zo jong is en men niet langer wilde wachten”, vertelt Kientje.
In de maand mei van dit jaar, nog maar kortgeleden dus, werden beiden opgenomen in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en op 13 mei volgden de twee operaties.
Vader: “Normaal gesproken, zo werd mij na de ingreep verteld, duurt zo’n operatie ongeveer drie uur. Bij mij was het binnen een uur gebeurd en kreeg mijn zoon een nieuwe nier. Het ging allemaal bijzonder snel. Wonder boven wonder sloeg de nier direct goed aan. Je mag gerust weten: ik ben heel gelovig en weet zeker dat God hier de hand in heeft gehad. Het is misschien vreemd om dit te zeggen, maar ik moest gelijk denken aan de kruisiging van Jezus: tijdens de operatie lag ik, met de armen gespreid, vastgebonden op de operatietafel. Ik zie het zo: ik ben als het ware ook ‘gekruisigd’, niet om te sterven maar om iemand anders te redden, in dit geval mijn eigen zoon. Wonderlijk niet?”

“We zijn er altijd voor elkaar”

Bang voor de operatie is hij geen moment geweest. “Een beetje gespannen, meer niet. Ik had er alle vertrouwen in dat het goed zou komen, al heb ik het de eerste nacht wel zwaar gehad. Daarna was het wel te doen."
Ook zijn zoon zag niet tegen de operatie op. Hij had als voorbeeld zijn vader die zich ook flink hield. “Ik ben in het begin even wat bang geweest toen er een infuus in mijn arm moest worden gedaan”, zegt junior eerlijk, “dat had ik namelijk nooit eerder meegemaakt.”
Het bijzondere is dat ook de oudste zoon van Kientje al eerder een nieuwe nier heeft gekregen en wel op zijn 18e jaar. In dat geval stond moeder een nier af. Kientje: "Maar die heeft het heel zwaar gehad en het op het nippertje gered. Gelukkig gaat het inmiddels heel goed met hem.”
Ook de vader van Kientje en opa van Herman jr., Herman Massing, had graag een nier willen afstaan. "Wij staan altijd voor elkaar klaar. Maar in dit geval liet mijn gezondheid het doneren van een nier helaas niet toe. Die jongen heeft nog een heel leven voor zich, terwijl ik er al wat jaren op heb zitten.”
Door zijn nierziekte, het dialyseren, de operatie én corona heeft Herman jr. uiteraard zijn school lange tijd moeten missen, dus zal hij het wel een jaartje moeten overdoen. Hij zit nu in de brugklas op een school in Rijswijk. Vader is inmiddels weer aan het werk, dankbaar en blij dat hij dit voor zijn zoon heeft kunnen doen. De band tussen vader en zoon is nog hechter geworden! En Herman jr., die onlangs 14 jaar is geworden? Ook hij is dankbaar en heel blij dat hij zijn leventje weer kan oppakken en zijn vrije tijd met zijn vrienden kan doorbrengen. Alle narigheid is voorbij en het leven lacht hem weer toe. “Dankzij mijn vader én de dokters natuurlijk!”